|
stefancelmare.MyForum.ro Forumul Romanilor din Norvegia
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
mstanica Senior

Data inscrierii: 21/Feb/2007 Mesaje: 212 Localitate: Ploiesti/Reghin/Oslo
|
Trimis: 26/08/2007 10:16 Titlul subiectului: Eu nu sunt asa de suparat pe Norvegia, anumite lucruri... |
|
|
1. Nealinierea la normele si standardele europene in ceea ce priveste amenajarea orasaneasca, sistemul stradal, organizarea supermagazinelor, etc.
2. Lipsa unei cantitati normale de lumina solara, spre deosebire de restul Europei.
3. Sistemul de taxe pe produse petroliere, desi este o tara producatoare si exportatoare de petrol.
4. Sistemul de taxe pe automobile, desi este o tara care nu produce nici macar jenti de masini, are taxe imense, care protejeaza o inexistenta industrie locala, producatoare de automobile.
5. Sistemul de taxe pe venit, menit de a exploata la maxim strainii, care poate nu au nici cea mai mica dorinta de a ramane in Norvegia, dupa o perioada de timp.
6. Lipsa oricarei culturi stravechi. Doar vagi urme prin cateva biserici de lemn ici-colo, in rest, nu exista orase vechi, nu exista castele, nu exista cetati, decat poate ceea ce au facut danezii, pentru ca Norvegia e un fel de Siberia pentru rusi.
7. Lipsa de deschidere la nivel de politica de stat si administrativa.
8. O doza prea mare de aroganta pentru cat de multa valoare reala tara si oamenii le au.
9. Distanta fata de restul Europei. _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

Data inscrierii: 11/Iun/2007 Mesaje: 94 Localitate: trondheim
|
Trimis: 26/08/2007 13:16 Titlul subiectului: |
|
|
Salut mstanica
1. mie imi place organizarea stradala din orasul meu.si supermarketurile. si parcurile. nu stiu exact la ce te referi, nici nu sunt asa documentata ca si tine in legatura cu acest subiect. ca si cu multe altele, de altfel ! o spun cu o unde de gelozie felicitari! ai o cultura generala de invidiat!
hai sa fac topul meu
ce nu-mi place aici
1.o parte a legislatiei mi se pare absurda, exagerata
ex: nu poti cumpara alcool decat de la un singur lant de magazine " vinmonopolet". oare de ce?( nu agreez in general cuvantul " monopol"
nu poti cumpara bere dupa o anumita ora din supermarket. se acopera lazile de bere cu huse. parca suntem copii mici si ascunde mami jucariile de noi...parca nu poti sa bei si sa faci scandal daca cumperi o caseta de bere la ora 3 pm ? in fine...
2. toti cei care vin din alte tari sunt priviti cu raceala ( trebuie sa tragem toti "ponoasele" deoarece tiganii romani cersesc prin oslo , deoarece cateva familii dezechilibrate din alte tari ( nu-mi amintesc exact, asa ca nu vreau sa aberez) ajung sa se omoare intre ei la cateva luni dupa ce s-au mutat in norvegia, so on so on..
3. nu-mi place ca majoritatea se cred net superiori, desi nu au motive . insa sunt asa de siguri pe ei, incat e aproape credibil. deh..ei nu au crescut cu complexe din comunism...ei au fost liberi din nastere, nu ca mine de exemplu, care la 7 ani trebuia sa-mi amintesc care banc e voie sa-l spun prietenilor de la scoala si care nu ( ma refer la bancurile politice ). si cred ca toate aceste elemente de stres, frustari, suferinte mai mici sau mai mari, isi pun pana la urma amprenta pe un suflet de copil, de adolescent.
4.industrie auto inexistenta, cum ai spus si tu, si ,incredibil !? taxe si preturi enorme pentru masini. ca sa aduci o masina din romania aici, aproape ca o mai platesti o data sa o inscrii. pentru ca nu e legal sa pastrezi numerele din ro, nici macar cateva luni.
ca sa-ti dau un exemplu pt. o masina cu motor 1,3 an fabricatie 2004, cumparata cu 8000 euro te costa inscrierea aici aproape 45.000 NOK
( mai mult de 5000 euro ) |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

|
Trimis: 26/08/2007 19:31 Titlul subiectului: |
|
|
10. Plata absurda a parcarii la supermagazine. O astfel de politica nu am gasit in nici un stat european, nici macar in Elvetia. Ca s nu vorbesc de plata si mai absurda a parcarii la un spital. Adica te simti rau, sau sotia e gravida, te duci inauntru, trebuie sa stai mai mult decat ai prevazut si te trezesti cu o amenda la iesire. Astea sunt politici tip Absurdistan, nu european...
11. Varietate redusa de produse in magazine. Fata de Romania sau restul Europei de Est, ca sa nu mai vorbesc de cea de Vest, e diferenta. De fapt, se simte imediat ce treci in Suedia.
Nu vreau sa fac referinte la clima, care nu depinde de oamenii de aici. Asta e regiunea, asta e viata, 21 de zile de ploaie/lapovita/ceata necontenita... cateodata. Asta la Oslo, probabil la Bergen poti sa ai 80 de zile cu asa ceva. :D E deprimant, dar asta este.
Cat despre masini, daca ai venit de curand si lucrezi aici o poti pastra vreo 3 ani cu inmatricularea romaneasca, contacteaza serviciul vamal (tollvesenet).
Cat despre amenajarea stradala la Oslo, e poate mai buna decat cea a Bucurestiului. Insa traficul in zona veche, cat si calitatea strazilor, necuratarea lor de zapada iarna, iarasi in zona veche a Oslo, indica un nivel mai redus decat cel din UE. La fel si in zonele rurale, greu comparabile cu cele germane sau franceze (nu sunt trotuare, etc.).
P.S. Multumesc de apreciere, dar mai am inca mult. Cu cat trece mai mult, cu atat vezi ca stii mai putin...  _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

Data inscrierii: 11/Iun/2007 Mesaje: 94 Localitate: trondheim
|
Trimis: 26/08/2007 20:49 Titlul subiectului: |
|
|
multumesc de sfat, insa am incercat. nu se poate. sunt casatorita cu un cetatean norvegian si se aplica aceeasi lege si in cazul meu, chiar daca eu nu am cetatenie.
masina trebuie importata. la intrarea in norvegia am contactat serviciul vamal, care ne-a dat un act prin care aveam dreptul sa conducem masina cu nr romanesti 4 zile, apoi sa contactam serv vamal din oras( in decursul acestor zile) . am vorbit acolo, ne-au spus ca asta e singura solutie, masina trebuie importatat si inregistrata aici. deja am platit 10.000 NOK ( un fel de TVA ) si acum asteptam un certificat din germania ( tara de origine a masinii/certificat de competenta parca se numeste si din cate am inteles este cerut doar de norvegieni ) care arata consumul de benzina si cantitatea de gaze rezultate. Aceste date nu erau in cartea tehnica a masinii, nici in certificatul de inmatriculare din romania.
sotul meu a gasit pe internet o persoana de aici ( norvegian ) care se ocupa importul de automobile . aduce in norvegia masini din germania si i-a spus ca ii face rost de acest certificat la pretul de 200 euro!
mi se pare enorm si absurd. asa ca acum asteptam sa se rezolve pe alta cale. nu m-as grabi sa o inscriu , nu stiu daca exista o posibilitate de a ocoli acest lucru ( macar cateva luni )
Sa revin la top
Nu exista taxiuri suficiente in noptile de vineri si sambata, cand toti tinerii intre 16--40 sunt iesiti in oras. asa e in trondheim cel putin.
autobuzele vin din ora in ora doar, ultimul la ora 4 am
ziua e plin de taxiuri, care asteapta goale in sir indian. sambata astepti cu orele
Unele legume nu au nici un gust. Sunt " apa in forma de rosie ", " apa in forma de castravete "
Transportul este exagerat de scump, 680 NOK pe luna. OK, calatoresti pe toate liniile, cat vrei de mult...dar totusi...si asta tinand cont ca este o tara producatoare de petrol, cum ai spus si tu |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

|
Trimis: 27/08/2007 07:12 Titlul subiectului: |
|
|
Deh, asta e viata. Atunci, intr-adevar trebuie sa o importi. Daca e si noua, e si puternica, cat si grea, atunci vei vedea ce ai de platit.
Daca veneai cu un contract de munca, atunci puteai sa faci totul mai usor, cel putin in primii ani. _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
AdBot Robotelul cu reclame
Ce este AdBot ? Click aici
|
Trimis: 25/05/2012 21:56 Titlul subiectului: AdBot |
|
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|