|
stefancelmare.MyForum.ro Forumul Romanilor din Norvegia
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Merovingian Membru

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 53 Localitate: Oslo,Norvegia
|
Trimis: 01/08/2007 18:21 Titlul subiectului: Diferinte intre Norvegia si Franta . |
|
|
Politicienii norvegieni sunt urmariti de presa , mass media ca si politicienii francezi , Dar in timp ce , cei norvegieni sunt urmariti de catre jurnalisti politici , cei francezi sunt urmariti de catre fotografi de moda .
Codul hainei , haina i-l face pe om: se transpune la Paris ca politicienii se imbraca cu haine de la : Prada , Chanel , Christian Dior , etc ; la Oslo e ceva de evitat .
Cei care au avut putere , din totdeauna au comunicat celor din jur despre statutul lor prin hainele pe care le purtau ( faraoni , imparati, regi ) .
Norvegia monarhista a pastrat regele dar tara a devenit iritabil de egalitarista ; Franta revolutionara a taiat capul regelui dar a pastrat diferentele de clase sociale .
Un politician norvegian care se imbraca si traeste in lux a pierdut in Norvegia , un politician francez in schimb are doar de castigat prin a-si arata luxul material si viata glamoroasa : el construeste un efect de om de stat , un efect de om important in jurul imaginii lui pentru a se ridica pe el ca un model de urmat peste popor .
Pentru ca poporul norvegian sa se poata uita la un politician atunci acest politician trebuie sa se coboare foarte jos in ceea ce priveste hainele care le poarta si viata pe care o traeste privat , pentru a crea incredere .
Norvegienii - demnitate nocterna , Francezii - glamura si luxul . _________________ MEMENTO VITAE ! |
|
| Sus |
|
 |
TOP GUN Membru

Data inscrierii: 10/Mar/2007 Mesaje: 48 Localitate: OSLO, NORWAY .
|
Trimis: 02/08/2007 21:30 Titlul subiectului: |
|
|
Dar bine ai mai spus stimate domn .
Nu numai politicienii nu se imbraca cu adevarate haine aici in Norvegia .
Sotia mea care a venit in Norvegia cu trei ani in urma ( 2004 ) si este de la tara dintr-un sat din zona Bucovinei a ramas socata cand am mers cu ea primele dati la cumparaturi pentru ea de haine si pantofi .
Sotia mea si eu ne-am dat seama ca astia nu prea sunt cu moda si daca te imbraci cu ce au ei prin magazine si te duci in Romania te vei face de rasul lumii .
Am ramas socati amandoi ca cel mai popular articol la pantofi de dama si copii pentru anotimp ploios si iarna era /este cizmele de cauciuc .
La Oslo capitala Norvegiei gagicile se incalta cu cizme de cauciuc care in Romania nici fetele de la tara nu le folosesc cand merg cu vaca pe tarla /la pasunat , ca s-ar face de rasul satului .
In orasul Oslo lumea se imbraca si se incalta mai prost decat lumea o face la sat in Romania . _________________ Tineti-l minte pe Leonidas ( si soldatii lui ) , regele orasului-cetate Sparta din Grecia antica . |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 537 Localitate: Oslo
|
Trimis: 03/08/2007 06:44 Titlul subiectului: |
|
|
e lucru stiut ca norvegienii nu au gust la imbracaminte _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

Data inscrierii: 21/Feb/2007 Mesaje: 212 Localitate: Ploiesti/Reghin/Oslo
|
Trimis: 14/08/2007 11:00 Titlul subiectului: |
|
|
Acum, eu am stat trei ani si patru luni in Franta, pentru teza de doctorat. Si lucrez si de doi ani fix acum, in Norvegia.
Analiza diferentelor intre Franta si Norvegia se poate face la diferite nivele. Daca ar fi sa luam in calcul sistemul asigurarilor sociale, atunci Franta are un avantaj, deoarece medicamentele recomandate de medic au diverse grade de compensare (eticheta albastra, rosie, etc.), iar pentru vizitele la medic nici nu este necesara plata, in cazul in care aderi la o "mutuala de asigurari", care de obicei, este platita de firma unde lucrezi. Dupa cunostiinta mea, in Norvegia, nu exista un astfel de sistem.
Daca e sa luam in considerare, sistemul si stilul de ingrijire medicala, cel putin in provincie, mai putin poate in regiunea pariziana, pacientul este tratat cu mult mai multa atentie decat in Norvegia. Vorbesc de cazul mediu, nu de exceptii, care pot aparea oriunde. E drept, se administreaza mai multe medicamente decat aici si mai repede.
Daca ne gandim la mentalitatea si atitudinea francezului mediu fata de automobil si folosirea lui, vom descoperi iarasi o diferenta. Acolo, oamenii nu-si cumpara masini mari de obicei, ci masini care le satisfac necesitatile zilnice. Pentru francez, masina e o unealta, pentru norvegian e ceva mai mult decat atat.
Daca ne gandim la Franta din punct de vedere teritorial, cultural sau climatic, atunci vom vedea ca este o tara mult mai putin uniforma decat Norvegia. Daca la Kristiansand gasesti cam acelasi stil de case ca la Oslo, Bergen, Tromsø sau Kirkenes, cat si peisaje relativ similare (golul alpin apare mai sus in altitudine in sud, decat in nord), in Franta lucrurile nu stau la fel. Acolo, nordul si nord-vestul sunt dominate de plaje largi, cu nisip, la marea Nordului sau la Canalul Manecii, peisaje similare Olandei, Danemarcei, nordului Germaniei. In centru, Franta arata ca Romania, cu campii intinse, veri calde, ierni cu zapada, dar si cu dealuri si regiuni de coline, de care vedem des mai ales in regiunea Moldovei. Iar in est, Alsacia si Lorena cat si Champagne, peisajul e tipic central-european, colinar, similar celui ardelean de la noi. In sud, intra deja regiunea mediteraneeana cu mirosurile si aromele, atat de exotice pentru noi, central-europenii. Si asta, ca sa nu mai mentionez si statiunile de ski din est, dinspre Elvetia, in Alpi, cele din sud, din Pirinei, sau frumusetile Masivului Central.
Stilul arhitectonic, cat si mentalitea oamenilor e astfel diferita. In nord-vest se simt influentele britanice, cat si vechea cultura celtica e puternic prezenta, in centru Franta e cea mai pura, in est sunt influentele si stilul german central-european, iar in sud, gasim cladiri in stil maur si orase cu puternice influente mediteraneene. Sa nu mai vorbim de Corsica, un adevarat rai pe Pamant.
Si peste tot, te intampina istoria, castele, conace, sate vechi, in care modernul e placut imbinat cu trecutul. Desigur, nordul e mai curat decat sudul. Cu exceptia Parisului. Dar acum, sa fim putin realisti... Cat este de usor sa tii un oras de noua milioane de locuitori perfect curat? Mai ales cand acesti locuitori provin din toate colturile Terrei.
Si acum, ultimul pe lista, dar nu in cele din urma, aspectul culinar. Fiecare regiune sau provincie franceza are stilul ei, produsele ei specifice.
Deocamdata, Norvegia de-abia incepe timid in multe dintre aceste directii. Romania e inca mai puternica uneori, dar nu este atat de bine organizata. INCA...
Si nu i-as vedea pe francezi, dupa experienta mea, poate scurta, de trei ani si ceva, ca niste pedanti, care-si afiseaza bogatia sau fac nu stiu ce parade in acest sens. Poate asa ceva se intampla in Romania prin anii '90, chiar si in Romania fenomenul e in diminuare, desi inca prezent. Dupa cate am inteles insa, aceste lucruri sunt foarte prezente in statele foste sovietice, ca Ucraina, Bielorusia, Rusia, etc.
Ceea ce Norvegia are din plin, iar in Franta nu gasesti neaparat oriunde este calitatea aerului si a apei potabile. Si asta datorita pozitiei geografice. In rest, Norvegia e o tara care s-a dezvoltat recent, cu mult mai putina istorie in spate, sau oricum, cu istorie diferita de cea a restului Europei, cu oameni primitori si cateodata naiv de deschisi, insa cu politici de stat inchistate si dificile.
Economic insa, datorita petrolului si a gestionarii potrivite a banilor obtinuti, cat si a numarului mic al locuitorilor, Norvegia merge mai bine ca Franta. Insa atmosfera generala si totul... e mult mai bun in Franta, cel putin din punctul meu de vedere, oarecum nostalgic. _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

Data inscrierii: 15/Feb/2007 Mesaje: 288 Localitate: Oslo
|
Trimis: 14/08/2007 11:21 Titlul subiectului: |
|
|
Paralele facute de tine sunt foarte interesante... Tare mult mi-as dori sa ajung si eu in Franta... In primavara aceasta doar am zburat peste Franta, peste Turnul Eifel, Muntii Alpi _ se vedeau mult mai robusti, compacti decat Carpatii nostri... Parisul vazut de sus? Cenusiu si plat... Dar stiu din fotografii, filme cat de interesant e sa te plimbi prin el...
Urmarind Turul Frantei am avut posibilitatea, iar, sa vad imagini fantastice din Franta...
Of, cat de mult as vrea sa termin cu toate problemele astea, sa ma eliberez de problemele familiale si sa adun bani doar de calatorii... E visul meu din tinerete dar...Hmmm, viata e prea scurta !
Elena _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

|
Trimis: 14/08/2007 11:27 Titlul subiectului: |
|
|
Ce pot spune cu siguranta, ca oriunde, ca trebuie evitate capcanele pentru turisti. Evitati a manca in Paris la restaurantele din jurul zonelor celebre, daca nu sunteti siguri de respectivul restaurant. Poate fi si relativ scump si nu prea bun. E de preferat poate a se merge un pic in Cartierul Latin sau dincolo de Sorbona, inspre sud si veti gasi restaurante super. Asa ca o recomandare, daca vedeti restaurante pe langa sedii de firme mari, prin Paris, nu neaparat pe Champs Elysées, folositi-le, pentru ca sunt de calitate. Sunt sigur folosite si de cei din respectivele firme si au interes in a-si fideliza clientii.
De asemenea in Paris, Lyon, Marsilia, Grenoble, sunt de evitat zonele de cartier marginase, iar la Paris mai ales zona de nord si est. E plina de negri si arabi, iar atmosfera nu e prea atragatoare. Grønland in Oslo... Sudul si vestul regiunii pariziene sunt insa foarte frumoase. _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
Augustin Administrator

Data inscrierii: 12/Feb/2007 Mesaje: 73
|
Trimis: 14/08/2007 20:35 Titlul subiectului: |
|
|
Ce ai cu Gronland, e misto , ziua, ca noaptea e Ferentari , culmea e ca in curand ma mut pe acolo, sper sa supravietuiesc.
Numai bine |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

|
Trimis: 15/08/2007 10:42 Titlul subiectului: |
|
|
| Augustin a scris: | Ce ai cu Gronland, e misto , ziua, ca noaptea e Ferentari , culmea e ca in curand ma mut pe acolo, sper sa supravietuiesc.
Numai bine |
Succes!
Nu sunt un fan al Ferentariului, dar oricum, succes...  _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
AdBot Robotelul cu reclame
Ce este AdBot ? Click aici
|
Trimis: 25/05/2012 21:53 Titlul subiectului: AdBot |
|
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|