Pagina de start a forumului stefancelmare.MyForum.ro stefancelmare.MyForum.ro
Forumul Romanilor din Norvegia

FAQFAQ   CautareCautare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   InregistrareInregistrare 
 ProfilProfil   Mesaje privateMesaje private   AutentificareAutentificare 

Basarabeni, romani, ardeleni, maghiari, romani, etc...

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului stefancelmare.MyForum.ro -> Politica
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj
mstanica
Senior
Senior

Data inscrierii: 21/Feb/2007

MesajTrimis: 06/09/2007 11:40    Titlul subiectului: Basarabeni, romani, ardeleni, maghiari, romani, etc... Raspunde cu citat (quote)

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=13724&art=35189&cHash=a39d67f301

Citat:

De ce n-ar fi basarabenii putin unguri?
Dorin Petrisor
Aparut in editia din 6 Septembrie 2007

Un maghiar din Transilvania mai degraba si-ar taia o mina decit sa afirme ca este de nationalitate „ardeleana”.

Conflictul diplomatic recent (re)declansat intre Bucuresti si Chisinau devoaleaza, inca o data, o realitate trista: constiinta nationala a romanilor este un sentiment atrofiat. Sentiment care, in opinia mea, nu a devenit inca un rebut ideologic de secol XIX. Chiar actuala constructie europeana se defineste drept o „Europa a natiunilor”, nu ca o simpla confederatie alcatuita pe criterii economice.

In cazul nostru, pe ambele maluri ale Prutului constiinta nationala trece exclusiv prin stomac. Majoritatea romanilor de pe malul drept considera Basarabia o simpla povara pe umerii statului, prea sarac pentru a sustine o mina de romani „de rangul doi”. Pe malul sting, basarabenii au inceput sa-si reaminteasca in masa ca sint romani doar ca pretext pentru accesul in UE. Pe acestia, pasaportul romanesc ii face sa uite subit alfabetul chirilic si haioasa „limba moldoveneasca”.

Daca rotim privirea spre Transilvania, vedem un peisaj radical diferit. Ca ardelean, am avut ocazia sa studiez ani in sir mentalitatea maghiarilor. Doar o mica parte sint radicali care-si doresc neconditionat revenirea Transilvaniei la Ungaria. In schimb, cvasitotalitatea lor nu si-ar nega identitatea nationala decit eventual sub tortura. Chiar daca destul de multi maghiari ardeleni au emigrat in Ungaria pe criterii economice, procentul lor este infim fata de cel al basarabenilor care au descoperit subit, in ultimii ani, virtutile pasaportului romanesc. Majoritatea maghiarilor ardeleni prefera sa ramina in Romania si sa-si afirme, nu fara putina trufie specifica natiei, identitatea.

I-as invita, spre invatatura de minte, pe romanii de pe ambele maluri ale Prutului sa observe cu atentie natiunea maghiara: pe basarabeni sa fie atenti la maghiarii din Transilvania, iar pe romanii de aici sa observe comportamentul maghiarilor din Pusta fata de conationalii lor din alte state. Aceasta intrucit asumarea deschisa, fara complexe, a identitatii nationale poate aduce chiar si beneficii economice. Nu au decit sa priveasca putin si spre Berlin. In plus, cu oarecare aproximatie, ceea ce este adevarat in cazul individului este adevarat si in ce priveste grupurile. Or, se stie ca individul lipsit de elementara stima de sine este foarte putin productiv. Demnitatea este o investitie sigura.

Constantin
Senior
Senior

Data inscrierii: 14/Feb/2007

MesajTrimis: 06/09/2007 17:06    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

generatiile viitore or fi mai romani decit rusi. In ultimii 15 ani s-a schimbat mult "limba moldoveneasca" si :-) culoarea pasapoartelor si lungimea "rindului" dupa pasapoarte romanesti se mareste la consulatele si Ambasada Romaniei in R. Moldova de pe an ce trece , si numarul studentilor din R. Moldova in Romania - asa ca merge o integrare efectiva. :thumbsup:
mstanica
Senior
Senior

MesajTrimis: 11/09/2007 10:20    Titlul subiectului: Preluat dintr-un alt subiect Raspunde cu citat (quote)

dani a scris:
mstanica a scris:
dani a scris:
Lucrezi cu Dell cu laude mari scrise pe el, intel Centrino Duo,.etc
CPU 1.66 GHz, 1GB RAM toul e bine

Nelegat de subiect, te intreb, esti din Basarabia sau din Moldova?

Sint roman dar mi se pare o lozinca veche si nu vad care e problema pt tine ca te vezi mai roman ca toti romanii, multi au plecat de acasa pt o viata mai buna pe care se vede ca an Romania nu o gaseau . Nu cumva iesti unul din aceia care ti-e frica sa pleci spre casa ,fiindca in lume sint multe tari frumoase ca si tara noastra dar se vede ca ai vazut prea putine de nu pretuesti moldovenii. Te repeti intruna :- Esti moldovean sau roman. Nu ne mai imparti in categorii , sintem romani cu totii.

Scriu pe furis , nu am voe sa folosesc PC de serviciu in scopuri personale.
O zi buna

1. Nu mi se pare ca eu sunt mai roman decat altii. Ca am pus niste intrebari si ca am prezentat niste probleme, nu mi se pare ca esti tu, indreptatit sa ma iei peste picior. Chiar am sa te solicit sa prezinti niste mesaje scrise de mine, unde ma dau eu personal ca exemplu de romanism. Am dat astfel de exemple pe romanii din Maramuresul istoric (azi in Ucraina, Transcarpatia), apoi pe cei din Bucovina. Eu nu fac parte si nu am nici o legatura de familie cu aceste zone. As fi mandru insa, daca as avea.

2. Cu moldovenii, nu am nimic special, decat ca unii dintre cei cu care am avut eu de a face pana acum sunt oameni cu o igiena personala redusa. Poate am avut eu ghinion de asa ceva, dar nu erau persoane care impingeau tomberonul de gunoi pe strada, ci oameni care aveau pozitii foarte respectabile in societate.

3. Cu basarabenii, nu am avut nici pana acum nimic. Sincer, sunt complet uimit de atitudinea acestora, pe acest forum. Personal, nu m-am mai confruntat cu astfel de atitudini din partea vreunui basarabean niciodata. Si da, sunt uimit si le voi raspunde si le voi scrie chestii legate de tara din care fac si ei parte, de cate ori voi dori. Fie ca te deranjeaza sau nu.

4. Pe tine te-am intrebat de unde esti, tinand cont ca mesajele tale contin deseori greseli grosolane de gramatica elementara romaneasca. Si nu se datoreaza grabei, sa fim seriosi. De aceea, inteleg si accept acest lucru la basarabeni, care au fost fortati sa foloseasca timp de 60 de ani o limba straina, insa la cei care au facut scoala in Romania, ma uimeste asa ceva.

5. Faptul ca ai nervi si ai avut de la bun inceput de cand ai citit mesajele mele (care nu cred ca-ti dau nici un motiv serios de nervi), dovedeste ca ai o chestie personala cu mine. Te rog, spune-o si o putem rezolva, fara sa facem circ.

Multumesc.
dani
Membru
Membru

Data inscrierii: 17/Aug/2007

MesajTrimis: 11/09/2007 12:54    Titlul subiectului: Re: Preluat dintr-un alt subiect Raspunde cu citat (quote)

mstanica a scris:
dani a scris:
mstanica a scris:
dani a scris:
Lucrezi cu Dell cu laude mari scrise pe el, intel Centrino Duo,.etc
CPU 1.66 GHz, 1GB RAM toul e bine

Nelegat de subiect, te intreb, esti din Basarabia sau din Moldova?

Sint roman dar mi se pare o lozinca veche si nu vad care e problema pt tine ca te vezi mai roman ca toti romanii, multi au plecat de acasa pt o viata mai buna pe care se vede ca an Romania nu o gaseau . Nu cumva iesti unul din aceia care ti-e frica sa pleci spre casa ,fiindca in lume sint multe tari frumoase ca si tara noastra dar se vede ca ai vazut prea putine de nu pretuesti moldovenii. Te repeti intruna :- Esti moldovean sau roman. Nu ne mai imparti in categorii , sintem romani cu totii.

Scriu pe furis , nu am voe sa folosesc PC de serviciu in scopuri personale.
O zi buna

1. Nu mi se pare ca eu sunt mai roman decat altii. Ca am pus niste intrebari si ca am prezentat niste probleme, nu mi se pare ca esti tu, indreptatit sa ma iei peste picior. Chiar am sa te solicit sa prezinti niste mesaje scrise de mine, unde ma dau eu personal ca exemplu de romanism. Am dat astfel de exemple pe romanii din Maramuresul istoric (azi in Ucraina, Transcarpatia), apoi pe cei din Bucovina. Eu nu fac parte si nu am nici o legatura de familie cu aceste zone. As fi mandru insa, daca as avea.

2. Cu moldovenii, nu am nimic special, decat ca unii dintre cei cu care am avut eu de a face pana acum sunt oameni cu o igiena personala redusa. Poate am avut eu ghinion de asa ceva, dar nu erau persoane care impingeau tomberonul de gunoi pe strada, ci oameni care aveau pozitii foarte respectabile in societate.

3. Cu basarabenii, nu am avut nici pana acum nimic. Sincer, sunt complet uimit de atitudinea acestora, pe acest forum. Personal, nu m-am mai confruntat cu astfel de atitudini din partea vreunui basarabean niciodata. Si da, sunt uimit si le voi raspunde si le voi scrie chestii legate de tara din care fac si ei parte, de cate ori voi dori. Fie ca te deranjeaza sau nu.

4. Pe tine te-am intrebat de unde esti, tinand cont ca mesajele tale contin deseori greseli grosolane de gramatica elementara romaneasca. Si nu se datoreaza grabei, sa fim seriosi. De aceea, inteleg si accept acest lucru la basarabeni, care au fost fortati sa foloseasca timp de 60 de ani o limba straina, insa la cei care au facut scoala in Romania, ma uimeste asa ceva.

5. Faptul ca ai nervi si ai avut de la bun inceput de cand ai citit mesajele mele (care nu cred ca-ti dau nici un motiv serios de nervi), dovedeste ca ai o chestie personala cu mine. Te rog, spune-o si o putem rezolva, fara sa facem circ.

Multumesc.

Chestie personala :-)
Nu-mi place cum iparti tu oamenii in categorii, ridicindu-i pe unii si pe altii coborindu-i.
Oare nu-i clar.
O seara placuta.
Sus
Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
mstanica
Senior
Senior

MesajTrimis: 11/09/2007 13:03    Titlul subiectului: Re: Preluat dintr-un alt subiect Raspunde cu citat (quote)

dani a scris:

Chestie personala :-)
Nu-mi place cum iparti tu oamenii in categorii, ridicindu-i pe unii si pe altii coborindu-i.
Oare nu-i clar.
O seara placuta.

Oamenii nu sunt egali, in general, sunt diferiti. Poate Voronin crede asta, Stalin si mai stiu eu care bolsevic. Dar cred ca un altul mai devreme, impartea romanii in bucuresteni, etc, mai ii facea si tigani... :sick: Sau daca ziceti voi, atunci se poate, daca zic altii despre voi, atunci nu. Eu nu am fost primul care a inceput cu separatiile. Dar daca e hora, atunci sa jucam. Asa cum basarabenii sau moldovenii i-or vedea tigani pe aia din sud, asa ardelenii sau altii ii vad nu stiu cum pe moldoveni. Dar nimeni nu se apuca sa faca asa de mult caz de asta, asa cum fac colegii nostri basarabeni, aici, pe forum.

Da, din pacate, lucrurile sunt foarte clare... :sick:

P.S. Citeste cu atentie mesajul meu de la sondaj si vei intelege ca nu am nimic cu voi, decat cu atitudinea voastra (sau poate nici nu sunteti mai multi) absolut abjecta, de pe acest forum. Am mai avut colegi basarabeni si moldoveni, dar asa ceva, nu am mai pomenit pana acum.
mstanica
Senior
Senior

MesajTrimis: 11/09/2007 13:37    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

As dori sa atrag atentia asupra unui fapt. Voi sterge mesajele care nu au legatura cu subiectul, reprezinta atacuri la persoana si provocari.

De asemenea, mi se pare ca acest forum este facut pentru romanii din Norvegia, nu pentru militanti si altfel de extremisti.

Mi se pare abject si jenant procedeul de a crea clone, pentru simplul motiv de a jigni alti utilizatori si a profera ofense la adresa intregului popor roman, de la oricine ar veni ele.

Va multumesc si sper sa obtin intelegerea dumneavoastra.

Constantin
Senior
Senior

Data inscrierii: 14/Feb/2007

MesajTrimis: 11/11/2009 08:26    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Tot mai des cetatenii R.Moldova discuta reunirea cu Romania a tuturor teritoriilor romanesti si schimbarea denumirii Romania in Dacia ca pe vremuri.
AdBot
Robotelul cu reclame

Ce este AdBot ?
Click aici

MesajTrimis: 25/05/2012 21:27    Titlul subiectului: AdBot

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect    Pagina de start a forumului stefancelmare.MyForum.ro -> Politica Ora este GMT + 1 ora
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum