|
stefancelmare.MyForum.ro Forumul Romanilor din Norvegia
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Elena Senior

Data inscrierii: 15/Feb/2007 Mesaje: 288 Localitate: Oslo
|
Trimis: 29/03/2007 22:55 Titlul subiectului: RETETE |
|
|
http://www.carticicapractica.ro/index.php?ref=Retete%20pentru%20masa%20de%20Paste&luna=27
La aceasta adresa puteti gasi niste retete pentru Paste.
La drop, in loc de prapur am folosit foaie de placinta. In Gronland sunt sanse sa gasiti maruntaie de miel la unele magazine de carne...
Imi pare interesanta reteta de Pasca rapida... _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 537 Localitate: Oslo
|
Trimis: 07/04/2007 12:58 Titlul subiectului: |
|
|
retete
Cozonac (pascã) cu brânzã de vaciAluatul:
600 g fãinã,
30 g drojdie,
3-4 ouã,
200 g zahãr,
100 g unt,
60 ml ulei,
1 pahar lapte,
1 pahar praf de sare.
Umplutura:
800 g brânzã de vaci,
200 g zahãr,
1 lingurã fãinã,
3-4 ouã,
1 lingurã griº,
100 g stafide,
coajã de lãmâie rasã,
zahãr vanilat,
sare,
50 g unt,
100 g smântânã groasã.
Preparare: Aluatul se preparã la fel ca cel pentru cozonaci. Din el se întinde pe planºeta unsã cu ulei o foaie groasã de 1 cm ºi de mãrimea fundului formei în care se va coace. (Din aluat se opreºte o bucatã pentru un ºnur.) Se ia o formã rotundã din cele mai mari, se unge cu unt, se presarã cu pesmet alb fin, ºi se aºeazã foaia de aluat pe fundul formei. Apoi se mai ia o bucatã de aluat, se pune pe planºetã ºi se întinde în formã cilindricã de grosimea unui creion. Aceasta se pune în douã, se rãsuceºte ca un ºnur, se aºeazã pe foaia de aluat de jur-împrejurul ei ca un fel de bordurã lipitã de pereþii formei ºi se lasã sã creascã acoperitã cu un ºervet ºi þinutã la un loc cãlduþ.
Brânza, scursã bine de zer, se dã prin sitã, se amestecã, adãugând pe rând gãlbenuºurile, untul topit, smântâna, zahãrul, sarea, coaja de lãmâie rasã ºi o parte din stafidele spãlate. Se amestecã, ºi, la urmã, se adaugã albuºurile bãtute spumã, fãina, griºul, se amestecã din nou ºi se pune în tava cãptuºitã cu aluat, întinzând-o uniform. Se presarã deasupra restul de stafide ºi se unde cu ou. Deasupra umpluturii se poate aranja, din aluat, un grilaj. Se introduce în cuptorul cu foc moderat, sã se rumeneascã bine, fãrã sã se ardã.
 _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 537 Localitate: Oslo
|
|
| Sus |
|
 |
Adriana Membru junior

Data inscrierii: 21/Mar/2007 Mesaje: 39 Localitate: Sor-Odal
|
Trimis: 28/04/2007 16:14 Titlul subiectului: Coji de cartofi |
|
|
Haideti sa va dau o idee buna cu reteta aceasta. Eu am mancat pt prima data acum 2 saptamani aceste coji de cartofi si m-am gandit ca fiind asa de gustoase o sa fac si eu acasa. Am mancat pana mi-am umflat burtica. Sunt sigura ca si voua o sa va placa!
"Coji de cartofi"
Se aleg 4 cartofi mari si frumosi, se spala bine coaja si se pun intregi la fiert. Cand sunt gata, se scot imediat din apa (daca fierbeti pe abur e si mai bine), si se taie in jumatati.
Cu o lingurita, se scoate jumatate din miezul de cartof, si se pune int-un castron. Dupa ce ai facut acelasi lucru cu toate jumatatile de cartofi, le asezi pe o tava care urmeaza sa fie introdusa la cuptor.
Umplutura
Dupa gustul fiecaruia se v-a amesteca miezul de cartofi cu :
*carne tocata, prajita in prealabil (cu sau fara ceapa), amestecata cu sare, piper, mirodenii
*baby shrimp (care au fost marinati in prealabil)
*bacon
* s.a.m.d
Jumatatile de cartofi se umplu cu amestecul obtinut. Se dau la cuptor pana se rumenesc bine. Se scoate tava cand sunt gata si se presara branza din abundenta. Se dau la cuptor pentru 2-3 minute si gata!
Se pot servi cu ce poftiti! POFTA BUNA! |
|
| Sus |
|
 |
barbu Junior

Data inscrierii: 23/Feb/2007 Mesaje: 9 Localitate: tel aviv
|
Trimis: 16/06/2007 13:08 Titlul subiectului: vinete umplute cu legume si branza |
|
|
Se cauta vinete mijlocii.
Se spala,se taie in jumatate pe lungime.
Se cresteaza partea interioara se pune in strecuratoare desupra
aburilor dintr-o cratita pe foc si se verifica cu furculita daca s-a inmuiat.
Se scurge,si se prajeste putin pe ambele parti,se scurge uleiul.
Separat se caleste ceapa -pestisori-,cand ceapa este aproape calita
se adauga ardei gras de diverse culori ,taiati tot pestisori,iar in final
se pun rosiile ,curatate care pot fi si rase si se lasa la scazut.
Se adauga sare si piper si putin usturoi pisat si miezul de la cele doua jumatati de vinete taiate bucatele.
Se umplu vinetele cu compozitia de mai sus se presara -dupa gust mujdei de usturoi.
Cine vrea poate adauga branza si chiar poate sa le tina la cuptor cateva minute pentru ca branza sa se topeasca putin.
Ornarea si.....
Pofta buna !!
data viitoare ....bors de casa... _________________ www.romania-israel.com |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 16/06/2007 16:27 Titlul subiectului: Re: RETETE |
|
|
Un anunt pentru cei ce locuiesc in Oslo.
Azi am fost pe Torgata si pe la numarul 22, e un magazin vietnamez, chinezesc care se numeste TT. Intrarea in magazin e chiar intr-o intersestie cu alta strada. Ei, aici, in lazile frigorifice, am descoperit ca au inima, rinichi de porc si... burta ! Deci amatorii de ciorba de burta isi pot satisface placerea Si sa nu uite sa ma invite si pe mine ! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

Data inscrierii: 11/Iun/2007 Mesaje: 94 Localitate: trondheim
|
Trimis: 18/06/2007 20:41 Titlul subiectului: |
|
|
O reteta buna buna! nam nam!
Rulouri de pui
Ingrediente (pentru 4 persoane)
4 bucati piept de pui
400 gr ciuperci
4 felii cascaval
4 felii sunca
2 castraveti murati ( sau gogosari murati)
Se bat bucatile de pui ca pentru snitele, dar nu foarte tare ca se sfarma carnea.Se intind pe o farfurie plata si se umplu cu o felie branza( taiata pe lungime ), o felie sunca, o felie castravete murat sau gogosar si cateva ciuperci calite in prealabil. Se ruleaza, se trece prin ou ( 2 oua batute ) , apoi prin pesmet sau faina, ca snitelele. Apoi se prajeste in ulei .
Este ca si gordon-bleu
Se poate servi cald cu piure de cartofi, orez sau ce vreti voi sau se taie bucatele ( arata foarte bine , umplut cu bunatatile astea) si se serveste ca si aperitiv.
Nam nam! Sper sa va placa.
Se poate folosi si carne de porc in loc de pui |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 18/06/2007 21:19 Titlul subiectului: |
|
|
Sarmale cu pui si ciuperci
Ingrediente
1 varza medie
1 cutie carne pui tocata( 400 gr)
1 ceapa mare
1 borcan pasta de rosii ( eu folosesc pasta ica, cu usturoi sau busuioc)
150 gr orez
300-400 gr ciuperci calite
Se opareste varza intreaga vreo 30 min, pana se pot desprinde frunzele una cate una.Se taie ceapa marunt si se calesc ciupercile in timp ce se opareste varza.
Se amesteca : orezul, carnea , ceapa , ciupercile si 1/2 cutie pasta de rosii. Se adauga sare si piper dupa gust. Se umplu foile de varza cu aceasta compozitie. Cand ajungem aproape de cotor cu desprinderea frunzelor, taiem restul de varza bucati mici si il presaram pe fundul oalei. Apoi aranjam sarmalele una cate una in oala si turnam apa peste ele plus cealalta jumatate de pasta de rosii pana le acoperim. Se fierb la foc mediu cam 1 ora jumatate. Se servesc cu smantana. |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 18/06/2007 21:54 Titlul subiectului: |
|
|
Immm, Ela, sigur sunt bune ! O sa incerc si eu sarmalutele doar ca nu voi praji ceapa, ciupercile... Tin regim. Ficatul ! Daca stii si alte retete apetisante, fara grasimi, prajeli... te rog sa le postezi Multumesc
PS Mie mi-a disparut "inventivitatea" in arta culinara, pofta de mancare... Chiar am uitat sa mai pregatesc de mancare "ca la mama acasa"... :( Sa pregatesti mancare in stil norvegian e mult mai usor, dureaza mai putin timp si... cu exceptia sosurilor, sunt chiar mai dietetice, nu?
Elena _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 03/07/2007 07:58 Titlul subiectului: |
|
|
Pui cu cus-cus
Ingrediente
piept de pui
cus cus
concentrat de pui( un patratel )
faina, ulei de masline
busuioc proaspat
lamaie
putin unt
papa"s seeds( habar nu am ce sunt, e reteta americana ) e super bun si fara
Se taie pieptul de pui in patratele, se trece prin faina si se prajeste in ulei de masline. ( Poti sa-l gatesti fara ulei si faina,Elena)
Se adauga papa"s seeds( seminte negre, ca si chimenul )
La sfarsit cand bucatile de pui devin aurii, se stoarce lamaia si se adauga putin unt.
Separat se fierbe cus-cus in supa de pui( initial se fierbe apa+ concentrat, la care se adauga cus-cus-ul). La sfarsit se adauga busuioc proaspat.
Gata! Se papa impreuna |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 03/07/2007 08:01 Titlul subiectului: |
|
|
Nu am spus sa prajesti ceapa, Elena Doar ciupercile. Cred ca nu ai citit atent sau nu am explicat eu bine. Dar se poate si sa le pui intr-o tigaie fara ulei, ca la gratar. Sau sa le tai marunt si le pui crude in sarmale. Fierb ele acolo
Succes! |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 03/07/2007 08:11 Titlul subiectului: |
|
|
Tort de mere
Ingrediente
1,5 kg mere
10 linguri zahar
5 oua (la temperatura camerei)
5 linguri faina
10 nuci
un plic zahar vanilinat
niste boabe de visine din dulceata sau compot( nu neaparat)
1. Se curata merele de coaja si se scoate cotorul. Pe fundul unei cratite cu diametrul 25-30 cm se pun 5 linguri de zahar intr-un strat uniform, peste care se pun merele unele langa altele. In mijlocul merelor, unde a fost cotorul, se pun nuci si boabe de visine ( nucile se pot praji fara ulei in prealabil, taiate marunt intr-o craticioara) Se dau la cuptor pana se coc. Se lasa sa se raceasca.
2. Se despart albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma, apoi swe pune zaharul ( 5 linguri) si se bat iar pana se face spuma tare. Se adauga faina si se amesteca usor, avand grija sa nu iasa aerul din albusuri. Se poate pune si putin praf de copt.
3. Se da la cuptor 30 minute la foc mediu ( 350 F), pana se rumeneste frumos. Cand s-a racit se intoarce pe un platou. Se poate orna cu frisca si visine din dulceata.Ioi lunga a fost reteta asta! Sper s-o incerce cineva..daca nu am scris degeaba 10 minute  |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 03/07/2007 08:23 Titlul subiectului: |
|
|
Oua umplute si salata de boef-- aperitive romanesti
Oua umplute
Se fierb ouale tari, se decojesc, se taie pe jumatate si se scoate usor galbenusul, sa nu se rupa albusul.
Pateu ( eu folosesc de pui) se amesteca cu galbenusurile, se adauga putina margarina, sunca taiata marunt, sare, piper, patrunjel verde.
Se umplu " cojile " de albus cu aceasta compozitie. Se poate orna cu maioneza si patrunjel taiat marunt. Asa, de fite
Salata de boef
Ingrediente
cartofi( fierti in coaja)
gogosari murati sau castraveti murati
morcovi ( fierti)
telina radacina( fiarta)
carne de pui( fiarta)
lamaie
maioneza
sare, piper
Se decojesc , cartofii. Se taie marunt toate ingredientele , se amesteca intr-un vas mare. Se adauga lamaie stoarsa, sare, piper, maioneza . |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 03/07/2007 17:54 Titlul subiectului: |
|
|
[quote="ela"]Tort de mere
Daaaa, reteta asta o faceam acasa cam la toate ocaziile ! Mai des o faceam cu merele taiate in felii... Dupa ce era gata si racit, taiam blatul in 2-3 parti pe care le insiropam cu sirop de de compot apoi, pe cele doua blaturi le ungeam cu gem de caise, mai puneam feliute de mandarine, banane apoi frisca si le asamblam pe toate si iar frisca peste tot.... Da, iesea ceva foarte incarcat dar sa stii ca placea pentru ca era un tort... "racoritor"  _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 03/07/2007 18:11 Titlul subiectului: |
|
|
Salata de boef
Ingrediente
cartofi( fierti in coaja)
gogosari murati sau castraveti murati
morcovi ( fierti)
telina radacina( fiarta)
carne de pui( fiarta)
lamaie
maioneza
sare, piper
Sa vezi Ela ce salata fac din salata ta : pastrez cartofii fierti, pastrez si pieptul de pui si lamaiaaaa.... Pastrez si morcovii si telina dar in stare proaspata pe care le dau pe razatoare, intr-un castron ... Adaug ceapa (de care-o fi), adaug cartofii feliati, carnea taiata fasii, un catel de usturoi fin taiat, castravete proaspat, salata verde si...lamaie. Nu pun sare, nu pun piper ci o lingura ulei de masline si iaur. Daca se foloseste iaurt nu se simte nevoia de sare... Si daca mai punem si ceva frunzulite de patrunjel... chiar ca nu ne trebuie sare in salata!
Nu mai pot consuma sare, maioneza... Acrituri? Nici ele! Apropo de acrituri: cele de la turci,arabi sunt foarte sarate, foarte iuti, foarte acre de nu simti deloc gustul muraturilor puse acasa... Doar in super-marked am descoperit niste borcane la 400gr cu feliute subtiri de ardei in otet. Aia seamana la gust cu cei de la noi de-acasa...
Cu drag, Elena _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 03/07/2007 23:12 Titlul subiectului: |
|
|
Buna seara Elena!
Numai noi doua vorbim aici, ai observat? Parca incep sa ma imprietenesc cu tine Nu ne deranjeaza nimeni .
Buna ideea cu iaurtul. O sa incerc si eu asa. Nu ma dau in vant dupa maioneza, incerc sa o evit. Dar sarea imi place. Daca se poate "inlocui ", si mai bine. Apropo de iaurt, cred ca stii sosul acela grecesc, tzatziki , foarte racoros. Mor dupa el, mai ales vara!
In alta ordine de idei, am citit unele din mesajele tale despre chefurile la barul irlandez. Mi s-a facut o pofta de dans! De cand m-am mutat aici am dansat doar o data
In Trondheim nu o fii vreun pub geaman?
Poate vin in Oslo sa-mi rup opincile la dans!
Am locuit in Oslo 3 luni, daca stiam.....
Cu drag drag,
Ela |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 04/07/2007 07:11 Titlul subiectului: |
|
|
| ela a scris: | Buna seara Elena!
Numai noi doua vorbim aici, ai observat? Parca incep sa ma imprietenesc cu tine Nu ne deranjeaza nimeni .
In Trondheim nu o fii vreun pub geaman?
Poate vin in Oslo sa-mi rup opincile la dans!
Am locuit in Oslo 3 luni, daca stiam.....
Cu drag drag,
Ela |
Ah ! trebuie sa fug la munca dar tot iti scriu! Scurt! In Trondheim trebuie sa fie o carciuma irlandeza si despre asta o sa-l intreb pe Serge, un amic ce se ocupa cu aranjamente muzicale in restaurante irlandeze... Iti scriu deseara! O zi bunaaaaa! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 13/08/2007 14:38 Titlul subiectului: |
|
|
Salut Elena!
Ai aflat ceva despre barul irlandez din Trondheim? Abia astept sa dansez!
Mersi mult! |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 13/08/2007 23:24 Titlul subiectului: |
|
|
| ela a scris: | Salut Elena!
Ai aflat ceva despre barul irlandez din Trondheim? Abia astept sa dansez!
Mersi mult! |
Ups ! Cu Serge nu m-am intalnit in acea seara apoi.... am uitat de promisiunea facuta tie... :( Te rog sa ma ierti
Dar, cautand pe internet, uite ce-am gasit:
- http://www.virtualoslo.com/directories/d_company.asp?lang=47&id=4055
- http://www.virtualoslo.com/directories/d_company.asp?lang=47&id=51
Si daca remarci dansand acolo unde vei merge un barbat cam la 50 de ani, cu par negru si mustata caruia parca i-ar lipsi o palarie taraneasca moldoveneasca, ei, acela e Knut ! Seamana mai mult cu un roman decat norvegian! E o cunostinta si partener de dans in Dubliner... (Pacat ca s-a casatorit si mutat din Oslo... :( ca tare bine ne mai potriveam la dans...)
Distractie placuta si nu uita sa-mi povestesti despre cum a fost !
PS. Azi am aflat ca e o romanca in Trondheim, casatorita, cu 4+1 copii. Fiica mea urmeaza sa mearga saptamana viitoare in vizita la ea...
Chiar, acolo, in Trondheim, va intalniti voi romanii, va cunoasteti? _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 25/08/2007 08:13 Titlul subiectului: |
|
|
Multumesc Elena !
O sa -l caut din priviri pe Knut
Cunosc doar o fata din Romania aici.Nu stiu nimic despre comunitatea romaneasca din oras.
Un weekend frumos iti doresc !
Ar trebui sa mai scriem niste retete pe aici, ca doar acesta e topicul .
Ma voi gandi pana data viitoare.
Nam nam... |
|
| Sus |
|
 |
ela Membru 2

|
Trimis: 01/09/2007 13:50 Titlul subiectului: |
|
|
Paine de casa
Ingrediente
1/2 kg sammalt hvete grovt ( faina bruna grunjoasa)
1/2 kg sammalt hvete fin ( faina bruna fina)
1+1/2 pliculet drojdie
1 lingura sare
1+1/2 dl ulei
1 l apa calduta
faina alba ( cat cuprinde )
Se amesteca ingredientele, se face un aluat. La sfarsit se adauga faina alba cat cuprinde, sa nu fie aluatul foarte moale.
Se lasa la dospit pana se dubleaza cantitatea ( 1-2 ore)
Se ruleaza in forma de baghete sau paine mai mare, cum doriti
Se poate pune deasupra un ou batut ( in strat subtire, se intinde cu pensula)
Se cresteaza aluatul cu un cutit, sa-i dea forma ( cum e franzela la noi)
Se pune la cuptor la 200-225 grade pana se rumeneste.
E foarte buna painica , am mancat saptamana asta  |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 01/09/2007 15:47 Titlul subiectului: |
|
|
Draga Ela,
Cum sa o facem pe Barbu sa posteze din nou?! Am recitit acest topic si in data de 16.06 ne-a promis reteta borsului de casa... :( N-a mai postat de-atunci !'
Stii tu cumva reteta? Stie altcineva? Eu vin cu leusteanul ! Mi-a crescut in fata blocului, zau ! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

Data inscrierii: 09/Iul/2007 Mesaje: 44
|
Trimis: 01/09/2007 16:09 Titlul subiectului: |
|
|
Bors pentru ciorbe
Ingrediente: 500 grame tarite de griu, 300 grame de malai, un pahar huste sau 20 grame de drojdie, o lamaie, 2-3 felii de paine neagra.
Se prepara intr-un vas de lut smaltuit (daca aveti) de 5-6 litri. In el se pun taritele de griu si malaiul. Se adauga hustele (tarite si malai ramasede la alt lot de bors) pentru fermentatia lactica, sau drojdia de bere. Peste aceasta se toarna apa fierbinte sau clocotita pina ce se umple vasul, care se va pastra la loc cald.
Dupa racire, se adauga o lamiie cu coaja cu tot, taiata in felii, impreuna cu 2-3 feliute de paine neagra.In timpul fermentatiei, borsul de amesteca cu o lingura de lemn cu coada lunga, cam de doua ori pe zi (dimineata si seara). Se gusta din cind in cind si daca este destul de acru, se pune intr-un loc rece sa se limpezeasca. Se scurge borsul limpede, se pune in sticle si se pastreaza la loc racoros. Se pastreaza hustele (ceea ce a ramas in vas dupa ce s-a pus borsul in sticle) la rece, in acelasi vas. Cand s-a terminat borsul in sticle, se toarna apa fiarta in vas peste huste sa se limpezeasca; apoi borsul se toarna in sticle. Operatia se pote repeta de 3 ori.
Nota: Borsul nu se lasa peste huste ci se toarna in sticle ca sa nu devina amar. |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 16:11 Titlul subiectului: |
|
|
| acum intrebarea e: de unde tarate? oare e ok daca cernem faina graham? |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 01/09/2007 16:13 Titlul subiectului: |
|
|
| keejoo a scris: | Bors pentru ciorbe
Ingrediente: 500 grame tarite de griu, 300 grame de malai, un pahar huste sau 20 grame de drojdie, o lamaie, 2-3 felii de paine neagra.
. |
Multumesc pentru reteta! Dar cine-mi da mie aici, in Norvegia hustea si taratea?! Nu cumva ai tu o mana?
Am sa caut o reteta de bors din sfecla rosie pe care o gasisem in Formula As... _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 16:15 Titlul subiectului: |
|
|
| ...si acum ca mi-am amintit niste sfaturi din batrani( hihihi) ; am vazut cum facea bunica, vara tinea borsul la soare, logic, sa fermenteze mai repede, dar cum aici e vesnic soare si foarte cald...iarna il tinea langa soba...so proceed si cred ca o sa fac si eu |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 16:20 Titlul subiectului: |
|
|
| in loc de huste se foloseste drojdie, in reteta cred ca scrie huste sau drojdie; deci prima data folosesti drojdie, apoi pastrezi hustea si tarate eu o sa incerc cu faina graham cernuta |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 16:28 Titlul subiectului: |
|
|
| am vazut ca mai pun si frunze de visin, marar si leustean |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 01/09/2007 17:11 Titlul subiectului: |
|
|
Cautand reteta de bors din sfecla rosie am descoperit alta:
"Stie cineva cum se prepara hustea pentru bors?"
(Raspuns pentru FIODOR MARIANA - Galati, F. AS nr. 342-343)
Cunosc doua metode de preparare a hustei (hustelor): pentru prima este nevoie de bors; pe cea de-a doua o gasiti si in "Povetele Maicii Sofronia" de Alexander Reinhardt, Editura L.V.B., 1997.
1. Taratele de grau si malaiul necernut (cate o jumatate de kilogram din fiecare) se umezesc cu un litru de bors. Separat se fierb circa 6 litri de apa, apoi se varsa peste taratele umezite. Se lasa sa se racoreasca pana amestecul devine caldut, apoi se adauga 2-3 felii groase de paine neagra, intermediara sau graham. Daca in bucatarie este cald, borsul este gata in 24 de ore; daca nu, se mai asteapta (cand este gata, la suprafata se formeaza o pelicula albicioasa). Se strecoara, iar drojdia care ramane - adica hustele - se pastreaza la rece, in borcane inchise. Peste hustele proaspete se mai poate pune o data circa 6 litri apa calda, pentru o noua serie de bors. Se strecoara si se pastreaza doua borcane de 820 ml cu huste pentru mai tarziu (tot pentru 6-7 litri de bors).
2. Daca nu aveti bors, opariti un pumn de tarate cu putina apa. Lasati-le la caldura trei zile, ca sa inceapa fermentatia. Apoi procedati ca mai sus (tarate + malai, apa calda, paine si doua pahare din taratele fermentate).
FLOAREA BACAINTAN - tel. 068/18.49.08, Brasov _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 17:19 Titlul subiectului: |
|
|
| eu am tot citit pe culinare.ro acolo gasesti cred ca tot ce vrei, diferite moduri de a prepara hustea sau nu, in fond e fermentatia si am vazut o femeie care a preparat borsul fara tarate, doar cu malai si faina alba |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 17:24 Titlul subiectului: |
|
|
| culinar.ro |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 01/09/2007 18:04 Titlul subiectului: |
|
|
| keejoo a scris: | | eu am tot citit pe culinare.ro acolo gasesti cred ca tot ce vrei, diferite moduri de a prepara hustea sau nu, in fond e fermentatia si am vazut o femeie care a preparat borsul fara tarate, doar cu malai si faina alba |
... cred ca si din painea neagra numita Klibrod, facuta din faina amestecata cu tarate...
Dar eu vreau neaparat sa gasesc reteta din sfecla rosie! Si stiu ca e in Formula As. Si stiu ca e f f sanatoasa...
PS. Mai, dar tu nu te duci la servici? Parca spuneai ca lucrezi in weekend ?! (Ups! o fac pe "mamica"!) _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 01/09/2007 18:41 Titlul subiectului: |
|
|
Iu-hu ! Am gasit una:
Borºul de sfeclã roºie
Pentru toate bolile de ficat dar, mai ales în cazuri de hepatitã, foarte util este borºul de sfeclã: 1 kg sfeclã roºie tãiatã bucãþi, o legãturã de pãtrunjel, o legãturã de mãrar, o legãturã de leuºtean, o cãpãþînã de usturoi, o linguriþã de drojdie sau o mînã de mãlai. Deasupra lor se toarnã apã ºi se lasã la macerat, la temperatura camerei. Cînd lichidul este gata acrit, se strecoarã ºi se reumple borcanul cu apã. Borºul care rezultã a doua oarã este mai slab. Din prima strecurare se beau cîte douã pahare pe zi, iar din a doua, cîte 4 pahare pe zi. Borºul de sfeclã roºie se poate bea în tot cursul anului, fiind de mare ajutor ºi în tratamentul bolilor de plãmîni sau ca depurativ general al organismului. (C.Iacob) _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 18:53 Titlul subiectului: |
|
|
| da sfecla e foarte buna pt ficat, dar cred ca se indeparteaza putin reteta de borsul traditional chiar daca baza e aceeasi, dar cate bordeie atatea obiceie...sunt la servici \ me winks/ |
|
| Sus |
|
 |
keejoo Membru

|
Trimis: 01/09/2007 18:55 Titlul subiectului: |
|
|
| ai citit private-ul? |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 02/09/2007 03:20 Titlul subiectului: |
|
|
| keejoo a scris: | | ai citit private-ul? |
Da,am citit si in drumul meu spre joburi te-am cautat pe o strada unde nu te-am gasit dar data viitoare o sa te gasesc sigur !
Pe curand ! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
dani Membru

Data inscrierii: 17/Aug/2007 Mesaje: 49 Localitate: Galati-Moldova-Norvegia
|
Trimis: 09/10/2007 11:03 Titlul subiectului: |
|
|
Duminica am facut topitura cu mici bucatele de carne de porc , brinza de oae , rosii, mamaliguta si cu un vin rosu , a fost perfect  |
|
| Sus |
|
 |
brodeaga Membru 3

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 142 Localitate: vagauna tiganeasca, OSLO
|
Trimis: 09/10/2007 21:16 Titlul subiectului: |
|
|
ce fel de vin ai avut?
personal prefer sec, demisec  _________________ Я не волшебник. Я только учусь. |
|
| Sus |
|
 |
dani Membru

Data inscrierii: 17/Aug/2007 Mesaje: 49 Localitate: Galati-Moldova-Norvegia
|
Trimis: 10/10/2007 08:29 Titlul subiectului: |
|
|
| brodeaga a scris: | ce fel de vin ai avut?
personal prefer sec, demisec  |
Cabernet sauvignon VAMPIRE un vin sec pentru barbatii adevarati  |
|
| Sus |
|
 |
francisca Junior

Data inscrierii: 25/Iun/2007 Mesaje: 4 Localitate: Trondheim
|
Trimis: 10/10/2007 22:49 Titlul subiectului: |
|
|
Referitor la discutia despre bors, stie cineva unde se pot gasi pe-aici tarate? Si, eventual, cum se numesc på norsk? Merci  |
|
| Sus |
|
 |
AdBot Robotelul cu reclame
Ce este AdBot ? Click aici
|
Trimis: 25/05/2012 22:56 Titlul subiectului: AdBot |
|
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|