|
stefancelmare.MyForum.ro Forumul Romanilor din Norvegia
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Pandora39 Junior 2

Data inscrierii: 15/Mar/2007 Mesaje: 18 Localitate: trondheim
|
Trimis: 15/03/2007 14:44 Titlul subiectului: nu reusesc sa vad sufletul in norvegieni |
|
|
poate e doar problema mea dar....nu reusesc sa-i simt pe acesti oameni ..norvegienii.....intr-o zi iti vb despre tot si toate in alta zi nu te mai cunosc....nu reusesc sa le simt trairile sa le simt emotiile sa simt ca vibreaza undeva in adancurile lor.......poate sunt eu de prea putin timp aici si sunt inca melancolica dupa prieteniile din romania dar.....voi cum va descurcati? va mai aduceti aminte de cuvantul DOR?.....scriu prima oara pe un forum deci va rog daca se poate indulgenta pt eventualele greseli......ma simt singura in tara asta si uneori simt ca ma secatuieste ca ma toceste atmosfera de zi cu zi .....poate vorbind cu voi aici imi va trece :-) va doresc tuturor zile senine! _________________ Pandora39 |
|
| Sus |
|
 |
Augustin Administrator

Data inscrierii: 12/Feb/2007 Mesaje: 73
|
Trimis: 15/03/2007 16:11 Titlul subiectului: |
|
|
Buna ziua ,
Va spun bun venit pe forum, dupa cum vedeti aci se discuta multe lucruri mai frumoase, mai urate dar asa e romanul.
Eu nu sunt de mult timp in Norvegia asa ca nu am avut ocazia sa-i cunosc prea bine pe norvegieni dar pot sa spun ca in comparatie cu alte popoare sunt distanti si le place asa. Oricum poate e prea devreme sa fac o caracterizare dar sunt extrem de diferiti de restul europenilor. O fi clima de vina? Cine stie. |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

Data inscrierii: 15/Feb/2007 Mesaje: 288 Localitate: Oslo
|
Trimis: 15/03/2007 18:23 Titlul subiectului: Re: nu reusesc sa vad sufletul in norvegieni |
|
|
| Pandora39 a scris: | | poate e doar problema mea dar....nu reusesc sa-i simt pe acesti oameni ..norvegienii.....intr-o zi iti vb despre tot si toate in alta zi nu te mai cunosc.... |
Ha! Sunt sigura ca atunci cand ti-au vorbit "despre tot si toate" era o zi de vineri sau sambata, dupa ora 22, intr-un restaurant, o discoteca... dupa cateva pahare... Da, atunci au limba dezlegata, atunci vin ei spre tine cu tot felul de intrebari ! In rest, de duminica pana vinerea viitoare... muti ! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 537 Localitate: Oslo
|
Trimis: 15/03/2007 18:46 Titlul subiectului: |
|
|
Norvegienii sunt diferiti, ca si noi. Da , intradevar au ceva caracteristic ce ti-se arunca in ochi.
-Poate sa te intalneasca la usa casei si sa nu te invite inauntru sau sa-ti propuna o cafea, o bautura.
-Poate sa treca cu mai multi norvegieni pe alaturi de tine discutand si sa nu te salute.
-Poate sa-ti spuna, ca o sa te sune si nu o sa o faca ,fiindca lui nu-i trebue.
- Poate sa bee cu tine alcool pana la "botu calului" necatand ca nu cam bea.
-Poate sa nu-ti intinde mana la salutare.
Si totusi sunt buni prieteni, necatand ca vorbesc putin. _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
cristina karlsen Junior

Data inscrierii: 10/Mar/2007 Mesaje: 6
|
Trimis: 15/03/2007 19:13 Titlul subiectului: |
|
|
| Nu, "Pandora 39", nu e numai problema ta. Sunt in Norvegia de 9 ani si traiesc aceiasi experienta trista si -din pacate- cotidiana, identica cu cea descrisa de tine. In zadar am incercat sa leg prietenii adevarate cu norvegienii. Pot fi cel mult prieteni loiali dar nu si prieteni de suflet (se pare ca le-as cere imposibilul)... |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 15/03/2007 19:19 Titlul subiectului: |
|
|
| cristina karlsen a scris: | | Nu, "Pandora 39", nu e numai problema ta. Sunt in Norvegia de 9 ani si traiesc aceiasi experienta trista si -din pacate- cotidiana, identica cu cea descrisa de tine. In zadar am incercat sa leg prietenii adevarate cu norvegienii. Pot fi cel mult prieteni loiali dar nu si prieteni de suflet (se pare ca le-as cere imposibilul)... |
Prieteni de suflet .............100% ca nu v-om fi niciodata, prea dura este bariera pusa pe inima nordica  _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 16/03/2007 00:01 Titlul subiectului: |
|
|
(Norvegienii sunt diferiti, ca si noi. )...clar da:)....dar uite irlandezii parca sunt mai aproape de sufletul nostru ...poate ca exista o anumita simetrie de trairi,de spirit al umorului....poate datorita radacinilor comune celtice:)oricum in pub-urile irlandeze te simti altfel...si apropo:mergeti vineri cred este 17 martie in pub uri irlandeze ei stiu ca si romanii sa sarbatoreasca e sarbatoarea sf Patrick ... _________________ Pandora39 |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 16/03/2007 00:24 Titlul subiectului: |
|
|
Nu stiu irlandejii, dar ma intereseaza alte popoare nordice , sunt oare tot asa de inghetate  _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 16/03/2007 03:44 Titlul subiectului: |
|
|
| Pandora39 a scris: | (Norvegienii sunt diferiti, ca si noi. )...clar da:)....dar uite irlandezii parca sunt mai aproape de sufletul nostru ...poate ca exista o anumita simetrie de trairi,de spirit al umorului....poate datorita radacinilor comune celtice:)oricum in pub-urile irlandeze te simti altfel...si apropo:mergeti vineri cred este 17 martie in pub uri irlandeze ei stiu ca si romanii sa sarbatoreasca e sarbatoarea sf Patrick ... |
Hei, Pandora39 ! De-a mea (de-al meu) esti! Ai pomenit "pub-uri irlandeze"? Si ce pub frecventezi? Eu am lucrat intr-unul si frecventez unul: Dubliner. In acest weekend au ca invitati o formatie din Irlanda... Da, irlandezii au cam acelasi spirit ca al nostru, ritmul muzicii se aseamana cu al nostru si deci... putem dansa romaneste pe muzica lor: 1,2,3, salt, 1,2,3, salt ! Sper sa te recunosc sambata, dupa ora 23...  _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 16/03/2007 10:06 Titlul subiectului: |
|
|
Constantine din cate stiu eu chestia cu inghetul e valabila si pt nemti,imi povestea un neamt venit in romania ca el in 15 ani nu a fost niciodata la vecinul lui sau sa aiba mai mult de un salut in comun ..pe cand la noi in romania l-am omenit frate de a plecat omu` cu alta perspectiva asupra ideii de amic, vecin ,prieten ,om ...despre alti nordici din auzite cica ar fi mai moi o tzara:)......despre subiectul initiat de mine (nu vad sufletul in norvegieni)sincer:)ma asteptam sa primesc perspective noi de la forumistele casatorite cu un norvegian dar vad ca nica nica;)chiar sunt curioasa cum iubeste un norvegian fetelor ?ii simtiti sufletul in varful degetelor cand va mangaie ?i se schimba vocea de emotie cand iti pui lenjeria noua expres cumparata ca sa studiezi efectu?le simtiti intrega fiinta implicata in momentele importante ale relatiei voastre sau pt ei relatia sot sotie are dimensiuni mai retinute si valente mai calme?voi vedeti ceea ce eu nu vad ?sau va e frig? ) ....tin sa atentionez ca nu exista nici un garm de malitiozitate in cuvintele mele.....un gust pt umor ciudat amestecat cu real interes pt a cunoaste acesti norvegieni si de ce nu si pe voi dragi mei romanasi ...zile senine tuturor:) |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 16/03/2007 10:22 Titlul subiectului: |
|
|
Elena cu drag te-as si dansa:)nu numai te-as saluta in weekend, daca as putea ...dar eu locuiesc in trondheim nu in oslo......caci sincer dragi mis si mie muzica si jocul:) nu mai zic ca da duc doru unei beri la terasa cu fetele dupa o zi de cumparaturi ne delectam punand note specimenelor barbatesti ce aveau ghinionul sa treca prin dreptul terasei :)ce? numa ei?sa vezi ce-i imparteam care mai de care ne grabeam sa-l achizitonam pe cel mai APARENT viril si-l daruiam cu marinimie prietenei pe cei ce le apusese dupa pararea proprie barbatia...... glumesc calm baieti .....zambetul sade tare bine unei femei e podoaba ei cea mai arama eficace:)...iara glumesc ....cu drag pt toti romanii barbati sau femei zile senine ..ca de! de-ai mei sunteti dragilor:) |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 16/03/2007 10:27 Titlul subiectului: |
|
|
| Pandora39 a scris: | Constantine din cate stiu eu chestia cu inghetul e valabila si pt nemti,imi povestea un neamt venit in romania ca el in 15 ani nu a fost niciodata la vecinul lui sau sa aiba mai mult de un salut in comun ..pe cand la noi in romania l-am omenit frate de a plecat omu` cu alta perspectiva asupra ideii de amic, vecin ,prieten ,om ...despre alti nordici din auzite cica ar fi mai moi o tzara:)......despre subiectul initiat de mine (nu vad sufletul in norvegieni)sincer:)ma asteptam sa primesc perspective noi de la forumistele casatorite cu un norvegian dar vad ca nica nica;)chiar sunt curioasa cum iubeste un norvegian fetelor ?ii simtiti sufletul in varful degetelor cand va mangaie ?i se schimba vocea de emotie cand iti pui lenjeria noua expres cumparata ca sa studiezi efectu?le simtiti intrega fiinta implicata in momentele importante ale relatiei voastre sau pt ei relatia sot sotie are dimensiuni mai retinute si valente mai calme?voi vedeti ceea ce eu nu vad ?sau va e frig? ) ....tin sa atentionez ca nu exista nici un garm de malitiozitate in cuvintele mele.....un gust pt umor ciudat amestecat cu real interes pt a cunoaste acesti norvegieni si de ce nu si pe voi dragi mei romanasi ...zile senine tuturor:) |
Posibil romancele care sunt casatorite cu norvegieni stiu mai bine si pot descri situatia mai concret  _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
ioana Junior

Data inscrierii: 16/Mar/2007 Mesaje: 6 Localitate: oslo
|
Trimis: 16/03/2007 10:38 Titlul subiectului: buna |
|
|
buna..e prima oara cand intru pe acest forum..si sper nu si ultima..
locuiesc in Norvegia de aproape 2 ani..ce sa spun..incep sa ma obisnuiesc asa incet-incet cu raceala lor..la locul de munca e totul ok..am o relatie f buna cu toti colegii mei si asta e f important..dar...doar atat..e aproape imposibil sa intri intr-un grup de prieteni de-ai lor..ceva mai mult decat doar munca..sunt f amabili toti..cel putin cu mine,nu pot sa spun ca am avut vreodata vreo problema in acest sens..dar sunt departe de ceea ce aveam acasa..adevarul e ca nici nu prea ies f des..munca imi ocupa f mult timp..si a devenit o scuza acum pentru faptul ca nu am f multe cunostiinte aici desi au trecut aproape 2 ani..dar asa incet incet sper sa rezolv si problema asta..nimic nu e imposibil..pana si raceala asta specifica norvegienilor poate fi depasita,nu?
cat despre comunitatea romanilor de aici..trebuie sa recunosc..nu stiu mai nimic despre asta..dar e un lucru pe care as vrea sa il schimb..
pe curand..sper eu..  |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 16/03/2007 10:49 Titlul subiectului: |
|
|
[/quote]
Posibil romancele care sunt casatorite cu norvegieni stiu mai bine si pot descri situatia mai concret [/quote] Constantine......sec raspuns ....te molipsisi fratioare de la norvegieni?...nu stiu daca chiar de concret e vb aici... tu chiar nu simti izul de umor din ideea asta?la urma urmei nu suntem in tara lor a norvegienilor? nu muncim si traim aici ?si mai ales AM ALES NOI ASTA! discutam ne exprimam parerile proprii dar sa nu uitam ca cel fara pacat sa arunce cu piatra .....asta ca tot e post.....eu am spus clar ca poate nu vad eu sufletul lor nu am afirmat ca nu ar avea.... am deschis subiecul doar pt a incerca sai cunosc mai bine pe norvegieni cu ajutorul vostru...zambeste Constantine ......zambeste cum stiu oamenii buni ..... stiu ca e greu sa ne pastram interiorul bogat viu suculent dar sa incercam mai oameni buni sa nu transformam zambetul in grimasa:).....apropo :un pupic curat pe obraz pt tine constantine ca sa sterg orice idee de afront personal:) _________________ Pandora39 |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 16/03/2007 11:08 Titlul subiectului: |
|
|
| Ioana...esti perfect pe ideea mea ..cam la fel sta situatia si la mine amabilitate cat incape dar dincolo ..... optimismul tau e placut. usor naiv si recunosc ca un timp si eu il aveam...cat despre comunitatea romanilor de aici sunt la fel de in aer ...habar nu am ce si cum ...dar cum nu-mi lipseste gramul de inteligenta existent in fiecare femeie asa de bun simt(zic eu increzuta:) )...observ ca e un fel de bulabaseala... ma gandisem initial sa merg de paste la oslo la biserica sa am posibilitatea sa si cunosc aceasta comunitate din care mi-ar fi placut sa zic ca fac parte dar......repet ...dar .....citeste si tu ce scriu pe forum .....detest certurile aruncatul cu gunoi si alte cele......dar cine stie ...poate ma grabesc eu acu cu aceasta parere ..sincer? nu sunt radicala asa ca .....astept SINCER sa-mi schimb parerea si sa cunosc romani pe care sa nu ma pot abtine sa nu-i imbratisez --ca de .....da recunosc .....nu mi -ar strica cateva imbratisari curate romanesti ......mie frica sa nu inghet de atata norvegia si zambet glacial si amabilitate si atata......:)na un zambet cald ca sa treca toate:) |
|
| Sus |
|
 |
ioana Junior

Data inscrierii: 16/Mar/2007 Mesaje: 6 Localitate: oslo
|
Trimis: 16/03/2007 11:25 Titlul subiectului: cam asa e.. |
|
|
da...uneori ma gandesc ca atat amabilitate o sa ma omoare intr-o zi... ..dar stii cum se spune..speranta moare ultima..
nu imi plang de mila insa..am stiut f bine ce ma asteapta in momentul in care m-am hotarat sa vin aici..asa ca nu a fost un soc..
cat despre romanii de aici..trebuie sa recunosc ca nu stiu stiu mai nimic..dar citind parerile unora de pe forum..ma face sa cred ca situatia nu e prea roza..
ma gandeam si eu sa ma duc la biserica de Paste..sa mai cunosc si eu lumea de pe aici..sa vad niste fete noi..nu prea cred ca are cum se imi strice asa ceva..desi din putinele lucruri pe care le stiu si le-am auzit nu prea se poate spune ca exista cu adevart o comunitate a romanilor..oricat de trist suna asta.. dar poate asa cum spuneam..mai exista speranta..
oricum..macar aici pe forum mai am posibilitatea sa comunic macar cu cativa dintre romanii aflati aici..e si asta ceva,nu?  |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 16/03/2007 11:53 Titlul subiectului: |
|
|
Ioana.....chestia cu speranta e ......tocmai eu o spun:)... chestiune de dozaj .....vezi tu ..de aceea suntem atat de diferiti pt ca fiecare acordam din ceea ce suntem suta la suta,cate o doza de EU .dupa potenta individuala a mintii si a sufletului , ....5 sau 10 sau 30 la suta fiecarei valente umane ce suntem tributari.....deci de aici diferentele perceptual si comportamentale...deci tu esti cea in masura sa judece ce ti strica si ce nu, cat speri si ce......eu una am normal, stilul meu ...pasesc cu incredere in mine!si apoi in om si in roman......sperantei? :)limite! tocmai eu ..sperantei ii acord un rol bine determinat care sa nu depaseasca limitele zic eu rationalului ...binenteles de care sunt capabila.....deci pt tine Ioana din tot sufletul succes! in tot ce faci asa cum doresc fiecarui roman din norvegia pt ca la urma urmei renumele de romana il construim cu totii... _________________ Pandora39 |
|
| Sus |
|
 |
TOP GUN Membru

Data inscrierii: 10/Mar/2007 Mesaje: 48 Localitate: OSLO, NORWAY .
|
Trimis: 16/03/2007 21:46 Titlul subiectului: |
|
|
Sufletul norvegienilor ?
Nu vreau sa va spun despre barbati ci despre femeile norvegiene .
Femeile norvegiene se bat de zeci de ani aici pentru drepturi egale cu barbatii si chestia asta le-a marcat .
Femeile norvegiene au slujbele lor , se pot intretine singure si nu mai au nevoie de barbati nici in pat ( asa gindesc ele si se inseala amarnic ).
Femeile norvegiene au ajuns in anul 2007 nu egale cu barbatii ci i-au depasit ; ele considera barbatii niste cirpe pe care le folosesc la sters pe jos si asta datorita unei chestii care o voi povestii mai jos .
Am ramas cu gura foarte mare cascata cind am auzit o chestie mai de demult . Chestia este ca in urma cu ceva ani , Norvegia a avut ca prim ministru o femeie cu numele Gro Harlem Brutland si femeile norvegiene erau fericite si spuneau ca era minunat ca o femeie era sefa peste toti barbatii in Norvegia . Tot asa am vazut clipuri din campania electorala din care a iesit invingatoare ca prim ministru aceasta Gro Harlem Brutland si nu-mi venea sa cred cum aceasta femeie pe un ton isteric si nevrotic ii facea pe toti barbatii drept prosti ( barbatrii fiind oponentii politici si comentatorii politici care puneau intrebarile ) .
Ce sa va mai spun despre femeile norvegiene ; la 15 se dezvirgineaza , la 20 ani au baut si sau inbatat si destrabalat pentru toata viata , la 25 ani studiaza si calatoresc in toata lumea iar la 40 ani se trezesc ca nu au copii si repede apeleaza la inseminare artificiala . _________________ Tineti-l minte pe Leonidas ( si soldatii lui ) , regele orasului-cetate Sparta din Grecia antica . |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 16/03/2007 23:46 Titlul subiectului: |
|
|
Si totusi daca ai un prieten norvegian , il vei avea pentru toata viata , el nu te v-a trada si daca este o neintelegere intre voi se v-a ajunge la un compromis "bun" _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 17/03/2007 14:37 Titlul subiectului: |
|
|
am initiat un subiect -nu reusesc sa vad sufletul in norvegieni -dar stau si ma intreb oare e chiar subiectul potrivit pe siteul asta?pt ca dragii mei romani intru de 3 zile pe forumu asta si sincer zic rar mie dat sa simt sufletul vostru....am fost fericita cand v-am gasit dar naivitatea asta a durat cateva ore....pt ca de 3 zile citesc mai multe mizerii decat lucruri bune ....nu am auzit nimic de nici o intalnire romaneasca bazata doar pe romanism ci numa de alegerile comitetului acuze si alte rahaturi ...scuze pt exprimare da prea m-ati scos din sarite .....nu simt caldura voastra fratilor ci doar incrancenarea din x motive......cumva forumul asta este pt a face politie sau pt a ne strange inimile de romani laolalta?....asa m-am gretosat ....oare nu e destul de greu sa te adaptezi unui alt stil de viata sa inveti o nnoua limba sa tii spiritul sus indiferent de duritatea vietii de zi cu zi? chiar trebuie sa mai aduceti din romania in bagajele emotionale si diferite obiceiuri ce nu fac tocmai cinste?...nu sunt critica de obicei dar citind unele polemici de aici m-am suparat ...da imi va trece ca oricum nu-mi sta bine suparata..zile senine dragilor! :  |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 17/03/2007 15:50 Titlul subiectului: |
|
|
| Pandora39 a scris: | am initiat un subiect -nu reusesc sa vad sufletul in norvegieni -dar stau si ma intreb oare e chiar subiectul potrivit pe siteul asta?pt ca dragii mei romani intru de 3 zile pe forumu asta si sincer zic rar mie dat sa simt sufletul vostru....am fost fericita cand v-am gasit dar naivitatea asta a durat cateva ore....pt ca de 3 zile citesc mai multe mizerii decat lucruri bune ....nu am auzit nimic de nici o intalnire romaneasca bazata doar pe romanism ci numa de alegerile comitetului acuze si alte rahaturi ...scuze pt exprimare da prea m-ati scos din sarite .....nu simt caldura voastra fratilor ci doar incrancenarea din x motive......cumva forumul asta este pt a face politie sau pt a ne strange inimile de romani laolalta?....asa m-am gretosat ....oare nu e destul de greu sa te adaptezi unui alt stil de viata sa inveti o nnoua limba sa tii spiritul sus indiferent de duritatea vietii de zi cu zi? chiar trebuie sa mai aduceti din romania in bagajele emotionale si diferite obiceiuri ce nu fac tocmai cinste?...nu sunt critica de obicei dar citind unele polemici de aici m-am suparat ...da imi va trece ca oricum nu-mi sta bine suparata..zile senine dragilor! :  |
Draga Pandora nu te mania ! Romanii din Oslo se intalnesc cam o data pe luna, comform programului afisat pe prima pagina. Atat ! Deci, daca Parintele n-ar veni sa oficieze slujba nici romanii nu s-ar intalni. Deducem ca romanii care locuiesc in Oslo evita sa se intalneasca in alta parte decat la biserica. Aici se simt oare protejati? De cine? De Dracul care tot baga zazanie intre ei? Stii, "unora le place jazz-ul", altora dansul ( ), altora le place sa fie sefi ori ... sa-i reprezinte pe altii... Unii sunt veniti aici de mai multi ani, si-au pus viata la punct si, din plictiseala, simt nevoia sa se ocupe si de altceva: de exemplu sa ne dezbine ca apoi sa ne conduca sau... reprezinte la evenimentele speciale oficiate de Ambasada... Caci, pana la urma, pentru ce atata tevatura? Avem noi nevoie de un comitet? Eu una nu am nevoie daca e sa doresc sa ma intalnesc cu romani... A, e nevoie de comitet ca sa se obtina bani de la norvegieni... A... avem nevoie de comitet ca sa ne reprezinte la Ambasada... Deci, hai sa facem simplificarea si ramanem cu... Bani si Reprezentare! V.Pavel a spus ca a fost de doua ori presedinte si ca nu si-a dat demisia cu toate ca asa am auzit (inclusiv de la domnul Ezechil)... Atunci? De ce doreste sa-l ajute pe domnul Ezechil si sa fie din nou presedintele comitetului nostru? Daca e superior "celorlalti" de ce recurge la "atacuri la persoana"? "Drept la replica" cu aceleasi replici
De ce, dupa atatea acuzatii care i se aduc, si ca sa se inceteze naibii odata cu "certurile" astea de pe forum, nu aduc la urmatoarea intalnire toate hartiile, chitantele pe care le au si gata! Si eu si Yanis si alte persoane poate, am ajuta sa punem hartiile in ordine. Ca s-au baut banii? Da, s-au baut, s-au mancat in subsolul bisericii dar impreuna cu toti "enoriasii" prezenti... Stiu asta si nu numai eu pentru ca am ciocnit cate un pahar cu vin cu cei pe care m-am bucurat sa-i gasesc acolo... Si acum am in urechi intrebarea unuia care acuza acum pe forum: "Hai mai Bogdane, nu mai dai tu o sticla cu vin de-acolo? " Ce, daca nu s-ar fi stiut ca "acolo" e putin vin ar mai fi venit unii la biserica? Sigur nu! Si acum nici gura nu le mai miroase...
Acum am inteles ca tabara a doua doreste sa faca si altceva cu banii. Sa speram cu toate ca doamna Cristina atentioneaza pe cei care vor aduce ceva de Paste sa pastreze chitantele pentru decontare...
Ei, cred ca s-a intamplat ca in acesta perioada, in aceasta tara, sa ajunga sa traiasca romani prea diferiti ca sa poata sa se inteleaga, sa se simta bine impreuna
Cu parere de rau dar tema propusa de tine nu cred ca se potriveste inca pe acest forum... Dupa a doua postare am inteles ca nu te referi la norvegieni in general ci... la "barbatii norvegieni"... Deci consider ca e un subiect despre care nu se vorbeste asa ... "in gura mare". Un comentariu, insa: femeia da tonul, femeia culege roadele a ceea ce a cultivat... _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 17/03/2007 16:33 Titlul subiectului: |
|
|
Elena......nu m-am referit deloc la barabatii norvegieni ,daca as fi facut asta as vb clar nu sunt genul ce se balabaie in a exprima ce gandeste ,pt ca ,clar la varsta mea din respect pt mine insami nu ma ascund dupa un deget pt ca oricum ma vad si sincer nu mi-ar sta bine,in a doua postare am vb de barabtii norvegieni pt ca am citit aici ca sunt fete casatorite cu norvegieni si ma asteptam sa vina sa spuna ca ele vad sufletul norvegienilor....barbati sau femei pt mine norvegieni sunt !.....nu ma intereseaza nici sexul nici sexualitatea lor daca asta ai inteles...am invelit totul in cuvinte jucause ca sa zambim ...doar atat....dar de vb romanului multe intelesuri are si asa cum ziceam oricum fiecare intelege ce vrea.....si ce poate.....NU INTENTIONEZ SA SUPAR PE CINEVA SAU SA FIU SUPARATA pe acest forum sau oriunde altundeva.....asa ca incercati si tu si altii sa atasati vb mele priviri drepte direct in ochi.....zile senine! _________________ Pandora39 |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 17/03/2007 16:49 Titlul subiectului: |
|
|
| A! ...inca ceva ...daca subiectul propus de mine nu se potriveste pe acest forum ,propune tu subiecte potrivite ....ah! de fapt LASA .....m-am lamurit cu privire la ce si cum se potriveste in opinia ta ... si DA! ca sa te citez ....dai tonul ...culegi roadele......dar nu intotdeuna ,draga Elena, roadele sunt pe masura asteptarilor tale....gaina motata uneori cotcodaceste chiar daca nu face ou mai rotund ca a celorlalte..dar de!....ea se stie motata.... |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 17/03/2007 17:55 Titlul subiectului: |
|
|
Pandora, imi cer scuze de neintelegere dar uite ce m-a indus in eroare:
"chiar sunt curioasa cum iubeste un norvegian fetelor ?ii simtiti sufletul in varful degetelor cand va mangaie ?i se schimba vocea de emotie cand iti pui lenjeria noua expres cumparata ca sa studiezi efectu?le simtiti intrega fiinta implicata in momentele importante ale relatiei voastre sau pt ei relatia sot sotie are dimensiuni mai retinute si valente mai calme?voi vedeti ceea ce eu nu vad ?sau va e frig?) " - Recunosc, mi-a lipsit simtul umorului atunci cand am citit cu toate ca cel mai des il detin, facand mult haz de necaz... Cele mai reusite momente vesele le realizez pe seama mea... Am simt autocritic :(
Sa propun noi teme? Acum n-am inspiratie... Poate maine... In noaptea asta ma duc la chef cu prietenii mei irlandezi iar maine... la biserica. Chiar, o tema noua: PARALELE ! Cum se distreaza irlandezii si cum romanii... (Ce aia distractie cu romani?! De la nunta mea n-am avut parte de nici un chef cu romanii parohiei noastre din Oslo :( Ei au probabil "bisericuta" lor...) _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 17/03/2007 20:17 Titlul subiectului: |
|
|
se discuta despre barbati, dar oare cum sunt norvegiencile ..............mor de interes  _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 18/03/2007 05:25 Titlul subiectului: |
|
|
ha! oare consoarta ta vede ce interese ai ?! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 18/03/2007 07:56 Titlul subiectului: |
|
|
| Constantin a scris: | | Elena a scris: | | ha! oare consoarta ta vede ce interese ai ?! |
nu , eu intrebat si eu asa ...........  | ca oameni cum sunt , nu ca femei  _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
Pandora39 Junior 2

|
Trimis: 18/03/2007 11:25 Titlul subiectului: |
|
|
Draga Elena,rau imi pare sa te aud spunand ca romanii din comunitatea noastra au <bisericuta>lor caci mi-a licarit sufletul de speranta atunci cand v-am descoperit crezand ca va voi intalni cu diferite ocazii si ne vom simti ca acasa pt cateva ore....dar reunosc, am tras cateva concluzii si singura, citind pe acest forum mai multe interventii ....la acestea adaug parerile tale si ale altora destul de amare despre comunitatea romana si .......ma inteapa inima de ciuda.....ce am avea oare de pierdut daca am fi mai calzi ,mai sinceri si mai prieteni unii cu altii? Dar,tot eu vin si zic .....aducandu-mi aminte de o cautare celebra .......e imposibil sa nu gasesc oamenii in romani !pt ca am felinarul aprins ziua in amiaza mare si... va suna poate plictisitor dar <speranta nu moare niciodata> .....inca ceva ....pt tine in mod special..pt ca rar imi este dat sa intalnesc om si in special femeie in stare sa spuna am gresit imi cer scuze...pt ca respect omul capabil sa vada si sa-si vada scaparile si pt ca consider astfel de comportament dovada de CALITATE UMANA, prin raspunsul tau ai demonstrat ca<pasarea pe limba ei >isi canta VALOAREA.....deci pt tine respect si o imbratisare sincera cu drag  _________________ Pandora39 |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 18/03/2007 23:49 Titlul subiectului: |
|
|
| Constantin a scris: | | Constantin a scris: | | Elena a scris: | | ha! oare consoarta ta vede ce interese ai ?! |
nu , eu intrebat si eu asa ...........  | ca oameni cum sunt , nu ca femei  |
Dar ce, femeile nu sunt tot oameni ?! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 19/03/2007 01:10 Titlul subiectului: |
|
|
Draga Pandora te imbratisez si eu... "vitual"
Hei, cum a fost in sambata aceasta? Ai avut parte de oameni prietenosi? Ai fost la carciuma? Eu, datorita tie (mi-ai adus aminte de St Patrk´s day), am fost la restaurantul irlandez. Pentru ca anul acesta s-a nimerit sa fie sambata, cand lumea e libera, Doamne, a fost o coada de 10 metri afara. Pentru ca toti cei ce lucreaza acolo ma cunosc am intrat ca o vedeta A fost foarte aglomerat, lumea a stat ca sardelele. Muzica? Fantastica ! Cu toate ca am fost obosita dupa joburi nu m-am abtinut de la dans... Din acest motiv, am avut loc liber in jur plus... cativa noi prieteni. Foarte vorbareti, veseli si care, mi-au promis ca-mi vor vorbi pe strada si in zilele cand vor fi sobri... Sa stii ca nu i-am crezut.
Da, ieri m-am simtit minunat dar nu ma intreba de cum ma simt azi :(
Poate pentru ca la inceputurile mele aici, in Norvegia, am lucrat intr-un restaurant irlandez, toti prietenii pe care-i am si acum, acolo i-am intalnit (inclusiv sotul meu). Acum nu vreau sa spun ca trebuie sa mergi in restaurante pentru a simti sufletul norvegienilor dar, din cele vazute in timp ce lucram acolo, fie femei fie barbati veneau ca sa lege prietenii. In Romania stii, nu e frumos ca o femeie sa intre singura intr-un restaurant dar aici e alta regula...
Eu nu am avut sansa, inca, sa lucrez in timpul zilei, intr-un loc cu norvegieni sobri... Dar prietenii pe care-i am aici, in Norvegia, simt ca-i am pe viata... Da-le timp si ai sa vezi ca vor veni ei spre tine _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

Data inscrierii: 21/Feb/2007 Mesaje: 212 Localitate: Ploiesti/Reghin/Oslo
|
Trimis: 20/03/2007 13:33 Titlul subiectului: |
|
|
Sufletul norvegienilor... Interesanta sintagma. Mi se pare ca in aceasta societate, pe care o cunosc doar de doi ani, lucrurile stau oarecum diferit fata de alte parti, prin restul Europei. Zic "oarecum", pentru ca sunt si chestii similare.
E categoric faptul ca regiunea Akershus, mai precis zona Oslo, e oarecum diferita fata de celalalte. Oamenii sunt extrem de egoisti, de cele mai multe ori snobi, iar cuvantul "familie" are intelesuri foarte diferite de la o persoana la alta. In sensul acesta, e tipic pentru orice capitala europeana. Diferenta ar fi ca practica totusi mai mult sport decat un francez sau un german mediu, sa nu mai vorbim fata de un roman mediu si se plimba prin lume, dar cautand mereu locurile cele mai bine cotate. Unii pot spune ca fac asta din snobism, altii ca vor sa aiba vacante tihnite cu servicii maxime la dispozitie. Mai mult, in zona Oslo e foarte dezvoltat arivismul. Chiar devine o trasatura zonala. Dar nu e un arivism de genul celui din Romania, ci mai degraba national, datorat imbogatirii rapide din exploatarea rezervelor de petrol. De aceea au probleme cu est-europenii, cu X, cu Y, cu Z... Explic mai jos ce si cum.
Acum, in afara acestei regiuni, lucrurile sunt mult mai diferite, dupa parerea mea, decat in restul Europei. Dupa cate stiti, in Europa, exista notiunea de sat. Adica oamenii s-au grupat impreuna, din cele mai vechi timpuri, pentru a exista ca si grup social. S-a intamplat asta datorita diverselor motive: amenintari exterioare, economie mai puternica, etc. Daca insa mergeti si "la tara" in Norvegia o sa vedeti ca lucrurile stau oarecum diferit. In primul rand, ei nu au sate, decat niste grupari de case izolate, de fapt, ferme si care pot fi si la 50 km. una de cealalta. De ce? Pentru ca aici sus in nord, nu prea au avut de a face cu multe invazii, clima a fost mereu super-grea, deci populatia a fost mereu redusa, iar dupa perioada vikinga, evul mediu practic nu a existat in Norvegia, asa cum il stim in restul Europei.
Asta i-a facut pe ei sa fie, la baza, oarecum simpli si sa fie independenti de contacte sociale puternice. Au existat ca sa existe, nu neaparat ca sa faca mari imperii sau dimpotriva, sa se opuna la nu stiu ce invazii. Situatia e similara si in Suedia, in nord si partial in centru. Danemarca e diferita, e europeana. Poate doar Islanda sa depaseasca Norvegia in acest specific.
Apoi, au venit timpurile moderne. Aceasta tara a fost in "sapa de lemn", literalmente vorbind, destul de multicel. Desi, au fost nevoiti sa fie cat de cat organizati, pentru a supravietui in conditiile date (rezulta, eforturi si capacitate de constructie de drumuri si de tehnica aferenta), dezvoltarea lor reala s-a produs dupa 1960-1970, cand a fost descoperit petrolul in platforma continentala a Marii Nordului. Si de atunci incep sa apara restaurante in orasele mari, oamenii invata sa iasa in oras si asa mai departe. Nu uitati doar picturile lui Edvard Munch, care-i infatiseaza mereu pe proprii lor compatrioti si co-oraseni din Oslo, prin secolul XIX. ca fiind gri, imbracati in negru si cenusii la fata. Acel om nici nu a putut trai aici, si-a dus viata la Berlin, preferand doar vara de aici, de pe tarmurile de la Åsgårdstrand, catre sudul Norvegiei.
Si atunci, Pandora, la ce te astepti? Te astepti sa poti imparti nu stiu ce sentimente cu ei? Te astepti chiar sa te inteleaga in anumite lucruri? Da, poate ca da, arareori... Dar retine, nu acest fel de a fi le este specific, tinand cont de toata evolutia si istoria lor...
Eu ma bucur ca in sfarsit vad si masini de alta culoare pe sosele, in afara de negru, gri sau albastru foarte inchis. Si uite, imi permit si o mica pseudo-anecdota. Ma uit prin magazine, ca sa caut ciorapi barbatesti maron inchis si nu poti gasi, decat foarte greu. Predilectia lor pentru negru, gri si albastru-inchis spune ceva (desi stiu ca nu toti vor fi de acord) despre felul de a fi al cuiva, adica ursuz, in cazul lor.
Sunt deci, oameni mult mai inapoiati decat noi, din anumite puncte de vedere. Si tu, Pandora, ai gasit unul dintre ele. Nu-ti pot spune decat sa incerci sa-i ajuti sa te inteleaga ce vrei sa spui prin ceea ce ai scris aici si probabil, caci sunt oarecum deschisi la persoanele calme, vor pricepe, in cele din urma. In acest sens, trebuie sa-i tratezi cu multa intelegere, ori sa pleci din Norvegia catre zone mai primitoare. Nu crede ca Norvegia e o tara bogata, daca PIB/locuitor e mare. Asta inseamna doar ca au o populatie mica si venituri mari din petrol. O tara bogata e ceva foarte complex, care merge de la istorie, cultura, arhitectura, arta, evolutie umana si ajunge in cele din urma si la PIB/locuitor. In acest sens, exemple sunt Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie. Au PIB/locuitor mai mic, insa celalalte elemente sunt mult mai avansate.
Cam asta e, scuze de lungimea mesajului.  |
|
| Sus |
|
 |
eutoteu Membru

Data inscrierii: 28/Mar/2007 Mesaje: 70 Localitate: Buc
|
Trimis: 29/03/2007 16:36 Titlul subiectului: top gun |
|
|
"Ce sa va mai spun despre femeile norvegiene ; la 15 se dezvirgineaza , la 20 ani au baut si sau inbatat si destrabalat pentru toata viata , la 25 ani studiaza si calatoresc in toata lumea iar la 40 ani se trezesc ca nu au copii si repede apeleaza la inseminare artificiala"
Hehehe mie ce ai zis in fraza asta imi aduce mai mult a lauda ..
Ce o fi rau in toate astea eu nu stiu .. poate doar partea aia cu dezvirginarea la 15, personal as zice ca un 17 ar fi mai indicat .
In rest fac exact ce au facut multi barbati de-a lungul timpului , iar inseminarea fiind echivalentul a ceea ce fac barbatii de 40 care se hotaresc sa aiba urmasi si isi iau o tinerica fertila pentru insamintare..
Iar despre faptul ca ele ar crede ca barbatii sint cirpe si prosti ..cam naspa nu? cum se mai schimba lucrurile
Cam cit timp de-a lungul istoriei femeile au fost considerate fara menajamente cetateni de rangul doi ?
Nu ca as fi de acord cu manifestarile pe care le-ai descris tu sau chiar cu cele afirmate cum ca barbatii sint prosti si cirpe .Unii sint insa asa cum si unele femei sint. Definitia de prost sau cirpa fiind iara una relativa..
Dar nu stiu .. poate e timpul ca barbatii sa isi asume unele greseli facute in trecut, sa nu se mai plinga de "degradarea" statutului lor in societate dind vina doar pe schimbarea femeilor, sa se adapteze si sa evolueze.
Cam atit,
Salutare _________________ Z. |
|
| Sus |
|
 |
Constantin Senior

|
Trimis: 27/05/2007 07:21 Titlul subiectului: Re: top gun |
|
|
| eutoteu a scris: | "Ce sa va mai spun despre femeile norvegiene ; la 15 se dezvirgineaza , la 20 ani au baut si sau inbatat si destrabalat pentru toata viata , la 25 ani studiaza si calatoresc in toata lumea iar la 40 ani se trezesc ca nu au copii si repede apeleaza la inseminare artificiala"
Hehehe mie ce ai zis in fraza asta imi aduce mai mult a lauda ..
Ce o fi rau in toate astea eu nu stiu .. poate doar partea aia cu dezvirginarea la 15, personal as zice ca un 17 ar fi mai indicat .
In rest fac exact ce au facut multi barbati de-a lungul timpului , iar inseminarea fiind echivalentul a ceea ce fac barbatii de 40 care se hotaresc sa aiba urmasi si isi iau o tinerica fertila pentru insamintare..
Iar despre faptul ca ele ar crede ca barbatii sint cirpe si prosti ..cam naspa nu? cum se mai schimba lucrurile
Cam cit timp de-a lungul istoriei femeile au fost considerate fara menajamente cetateni de rangul doi ?
Nu ca as fi de acord cu manifestarile pe care le-ai descris tu sau chiar cu cele afirmate cum ca barbatii sint prosti si cirpe .Unii sint insa asa cum si unele femei sint. Definitia de prost sau cirpa fiind iara una relativa..
Dar nu stiu .. poate e timpul ca barbatii sa isi asume unele greseli facute in trecut, sa nu se mai plinga de "degradarea" statutului lor in societate dind vina doar pe schimbarea femeilor, sa se adapteze si sa evolueze.
Cam atit,
Salutare |
Am impresia in privinta culturii si modului de viata a tineretului de astazi se americanizeaza totul, fiindca e mai usor si interesant de trait. Chiar aici in Norvegia eu gasesc foarte americanizm in norvegieni. _________________ skype: beskjeden1 |
|
| Sus |
|
 |
camelia Junior

Data inscrierii: 29/Mai/2007 Mesaje: 1 Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29/05/2007 18:36 Titlul subiectului: |
|
|
Draga Pandora,
Inteleg ca-ti este tare DOR de prieteni si de tara, insa sa nu uiti niciodata de ce ai plecat din Romania.
Vreau sa cunosti si parerea cuiva care traieste inca in ROMANIA-tara "tuturor posibilitatilor", poate asa te va deranja mai putin raceala acestor nordici.
Sa nu ma intelegi gresit! Nu incerc sa ma plang. Dumnezeu m-a binecuvantat cu o familie frumoasa,prieteni deosebiti si situatie materiala bunicica pt.aceasta tara.Acest lucru nu ma impiedica sa privesc in jurul meu si sa nu remarc bataia de joc constanta la adresa oamenilor(in general) la orice nivel.
De cat timp nu ai mai fost in tara?
Ce crezi tu acum ca ai gasi in sufletul multora dinte romani?
-----Deznadejde,teama pt.ziua de maine-fiindca niciodata nu stii ce-ti va aduce,dezaprobare si dezgust pentru multe clipe-ore,zile-traite intr-un regim pe care nu-l intereseaza CETATEANUL ci propriile interese sau propriul buzunar;furie,neputinta,minciuna,smecherie,etc......
Ti-a mai trecut un pic dorul de casa?
Cred ca pentru cei care a-ti ajuns acolo Dumnezeu a avut un plan.Nimic in lumea aceasta nu este intamplator.Bucurati-va macar unii de altii, fiti prietenosi si incercati sa-i face-ti pe norvegieni sa fie onorati sa se afle in preajma voastra.Multi romani au schimbat traditia locului acolo unde au plecat prin felul lor de a fi.Sta si in puterea voastra daca va doriti cu adevarat acest lucru.
Daca doreste cineva stiri "proaspete" din tara, nu ezitati.
Locuiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
Pupici......................... |
|
| Sus |
|
 |
ana-maria Junior

Data inscrierii: 06/Iul/2007 Mesaje: 3
|
Trimis: 06/07/2007 18:45 Titlul subiectului: |
|
|
buna!tocmai m am inregistrat si ma bucur sa vad ca nu sunt singura care se loveste de raceala norvegiana eu sunt aici de aproape 2 ani si pot sa spun ca am fost norocoasa sa ma casatoresc cu un norvegian atipic,revoltat de proprii concetateni.de legat amicitii,ce sa spun?am ajuns la concluzia ca nu sunt doar reci,insa sunt foarte egoisti si barfitori,mai ales cand traiesti intr un oras mic.la inceput m-am consumat sufleteste,am plans si am fost dezamagita,am crezut ca e ceva gresit cu mine de nu reusesc sa leg nici o prietenie adevarata cu nimeni,insa acum ii tratez cu aceeasi moneda si ce sa vezi????incep sa te respecte si vin ei sa te cauta,nu invers.un ex.concret e chiar vecina mea:de cand m am mutat,mereu cu o prajiturica la ea si baietelul ei(am gatit chiar totul pt ziua ei si a lui de nastere,bineinteles romaneste),mereu cu un nou fel de mancare cald ca ea lucra schimb de noapte,mereu asculta i oful amoros,fii babysitter la catel,pune l pe sot s o ajute la carat mobila de cate ori visa ea so schimbe,etc.,etc,.Si cand se intampla sa o intalnesc in oras cu alte prietene,ea ma prezinta:o,ea e ana,vecina mea,imi plimba catelul si il verifica pe ole cand doarme singur!asta sunt eu pt ea:doar vecina.nu mi a zis macar o data "hai la o bere in oras"dar imi povesteste cu cine si ce tare s a mai imbatat in weekend.dar am fost oarba la toate astea pana cand a inceput sa se bage in casa mea:la inceput cu mici sfaturi,apoi s a ajuns ca sotul meu era ca si invizivil iar ea organiza si ma "ajuta" cu diverse,ca robert e cam incet si asa am ajuns aproape sa divortez de scumpul meu sot pt ca am avut o cearta monstru din cauza ei,iar pt mine a fost clipa desteptarii.azi vb cu ea,dar am pus EU o distanta foarte mare si o tin la respect.bineinteles ca ea n a inteles nimic,dar nu mi pasa.de cate ori am incercat sa i spun si eu oful meu,nici macar n a auzit ce ziceam sau venea mai apoi sa zica:am uitat!deci cred ca solutia e sa nu cautam noi prietenia lor,ci sa fim noi cele cu "codita"sus pt ca sa fiu sincera,o romanca e mult superioara din toate punctele de vede unei norvegience |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

|
Trimis: 06/07/2007 22:14 Titlul subiectului: |
|
|
| ana-maria a scris: | buna!tocmai m am inregistrat si ma bucur sa vad ca nu sunt singura care se loveste de raceala norvegiana eu sunt aici de aproape 2 ani si pot sa spun ca am fost norocoasa sa ma casatoresc cu un norvegian atipic,revoltat de proprii concetateni.de legat amicitii,ce sa spun?am ajuns la concluzia ca nu sunt doar reci,insa sunt foarte egoisti si barfitori,mai ales cand traiesti intr un oras mic.la inceput m-am consumat sufleteste,am plans si am fost dezamagita,am crezut ca e ceva gresit cu mine de nu reusesc sa leg nici o prietenie adevarata cu nimeni,insa acum ii tratez cu aceeasi moneda si ce sa vezi????incep sa te respecte si vin ei sa te cauta,nu invers.un ex.concret e chiar vecina mea:de cand m am mutat,mereu cu o prajiturica la ea si baietelul ei(am gatit chiar totul pt ziua ei si a lui de nastere,bineinteles romaneste),mereu cu un nou fel de mancare cald ca ea lucra schimb de noapte,mereu asculta i oful amoros,fii babysitter la catel,pune l pe sot s o ajute la carat mobila de cate ori visa ea so schimbe,etc.,etc,.Si cand se intampla sa o intalnesc in oras cu alte prietene,ea ma prezinta:o,ea e ana,vecina mea,imi plimba catelul si il verifica pe ole cand doarme singur!asta sunt eu pt ea:doar vecina.nu mi a zis macar o data "hai la o bere in oras"dar imi povesteste cu cine si ce tare s a mai imbatat in weekend.dar am fost oarba la toate astea pana cand a inceput sa se bage in casa mea:la inceput cu mici sfaturi,apoi s a ajuns ca sotul meu era ca si invizivil iar ea organiza si ma "ajuta" cu diverse,ca robert e cam incet si asa am ajuns aproape sa divortez de scumpul meu sot pt ca am avut o cearta monstru din cauza ei,iar pt mine a fost clipa desteptarii.azi vb cu ea,dar am pus EU o distanta foarte mare si o tin la respect.bineinteles ca ea n a inteles nimic,dar nu mi pasa.de cate ori am incercat sa i spun si eu oful meu,nici macar n a auzit ce ziceam sau venea mai apoi sa zica:am uitat!deci cred ca solutia e sa nu cautam noi prietenia lor,ci sa fim noi cele cu "codita"sus pt ca sa fiu sincera,o romanca e mult superioara din toate punctele de vede unei norvegience |
Pai suna uimitor de tare cu orice relatare despre o posibila situatie similara in Romania. Mi se pare ca insa ca e o neintelegere la mijloc.
Noi romanii avem o problema. Credem ca un strain, mai ales vest european, e mai bun ca noi. Credem in sinea noastra, ca declaram public exact contrariul. De ce? Ca vedem ca lucrurile stau mai bine ca la noi. Si unii dintre noi cred ca daca cunoastem pe cineva din respectiva societate, mai ales la inceput, trebuie sa facem exces de zel in amabilitate. Si asta chiar daca nu primim semnale similare din cealalta parte. Pur si simplu refuzam sa credem ca persoana respectiva poate doar sa ne foloseasca, ca orice alt roman, caruia i-am facea favoruri nemeritate.
Pe scurt, nu cred ca tine neaparat de nationalitate. Nu e nimeni asa de fascist %%%%%%%% incat sa se obstineze doi ani de zile sa nu se imprieteneasca cu cineva, daca chiar il/o considera simpatic/a pe acea persoana.
De aceea mi se pare un pic gresita pozitia ca cineva e superior altcuiva. Trebuie gasite persoane compatibile, lucru cu care sunt de acord, ca e foarte dificil. In Romania e mai usor si pentru ca nu exista bariera lingvistica si simti rapid daca cuiva nu-i place de tine sau doar vrea sa profite dupa urma ta. In afara, e mai greu. Am zis de ce...  _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 08/07/2007 13:13 Titlul subiectului: |
|
|
Draga Ana-Maria, invata din aceasta experienta si nu uita "invatatura" si cu alta ocazie... Nu numai aici ci oriunde: nu mai deschide larg usa la vecini... Probabil ca de unde vii sau in familia ta obisnuiti sa aveti relatii foarte apropiate cu vecinii. Eu una, nici acasa nici aici nu am avut parte de discutii, intrigi, barfe din cauza lor, a vecinelor...
Intr-adevar noua pozitie a ta, de a-i astepta pe "ei" sa vina la tine e cea mai potrivita. Acum 6 saptamani am inceput sa lucrez intr-o firma de contabilitate, cu norvegieni de diferite varste... In biroul meu mai erau 2 persoane:una mai tanara, de 30 de ani si alta mai in varsta cam de 65 de ani... Ei, asta batrana m-a invatat minte! Din prima zi am vazut ca tuseste tot timpul si intreband-o mi-a spus ca are probleme cu plamanii... A doua zi am carat cu mine aparatul "Salin" (ventileaza aerul printr-un filtru de sare din ocnele noastre) pe care-l folosesc eu doar ca s-o ajut si eventual sa le cer copiilor mei sa mai aduca unul... I-am dat si prospectul, scris in engleza... Cand i l-am pus pe birou... s-a rastit la mine ca la o sluga zicand doar "ta bort, ta bort !" gesticuland nervos cu mana... M-a speriat si dezamagit in acelasi timp provocandu-mi plansul... I-am spus ca a fost doar dorinta de a o ajuta... Si am incetat sa mai vb cu ea... De fapt asa m-au sfatuit familia mea de norvegieni si vecina mea - o norvegianca de 84 de ani... Si asa am facut la servici cu toti: m-am transformat intr-o "enigma" pentru toti, nu am incercat eu sa vb cu ei... Ii salutam cand veneam, cand plecam, le zambeam de cate ori ne intalneam... Acum e mai bine la servici, m-am mai obisnuit cu ei...
E greu sa te integrezi intr-o societate, oriunde te duci... Limba e "cheia" succesului...
Pentru ei suntem niste "exotici" acceptati ca sa le facem muncile pe care lor nu le place sa le faca... Pe vremuri vikingii isi aduceau femei pe care le puneau la treaba, in gospodarie sub comanda nevestei... Aveau chiar si o camera in casa lor deci erau tratate ca un membru de familie, deoarece locuiau sub acelasi acoperis, nu? Si in prezent spiritul de viking s-a pastrat in societatea asta: de exemplu vecina ta care te-a prezentat drept o "prestatoare de servicii" in casa ei
Aici, unde muncesc eu, am probleme pentru ca eu, o romanca, am acelasi job ca ei, colegii mei norvegieni... Ei nu stiu ca stau cu ei doar pentru a invata "tainele" legislatiei lor si apoi ii voi saluta din mers cam peste 3 luni!
Cred ca aici in Norvegia e cel mai bine la lucrezi ca "liber profesionist" - naeringsdrivende sau AS... Va sfatuiesc pe toti sa va faceti firme si sa contractati/subcontractati lucrari... Trebuiesc idei si sa fiti artisti in negocieri...
In ce oras locuiesti Ana-Maria?
Te sfatuiesc sa profiti de timpul liber si sa inveti cat mai repede si cat mai bine limba norvegiana. Exclude engleza ! Cauta sa inveti cat mai multe cuvinte-expresii din vocabularul meseriei tale... Apeleaza la NAV ca sa urmezi diferite cursuri platite de ei dar in acelasi timp iti vor plati si tie "dagpenger"... Nu pierde timpul ! _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
mstanica Senior

|
Trimis: 08/07/2007 13:57 Titlul subiectului: |
|
|
| Elena a scris: | | ... Acum 6 saptamani am inceput sa lucrez intr-o firma de contabilitate, cu norvegieni de diferite varste... In biroul meu mai erau 2 persoane:una mai tanara, de 30 de ani si alta mai in varsta cam de 65 de ani... Ei, asta batrana m-a invatat minte! Din prima zi am vazut ca tuseste tot timpul si intreband-o mi-a spus ca are probleme cu plamanii... A doua zi am carat cu mine aparatul "Salin" (ventileaza aerul printr-un filtru de sare din ocnele noastre) pe care-l folosesc eu doar ca s-o ajut si eventual sa le cer copiilor mei sa mai aduca unul... I-am dat si prospectul, scris in engleza... Cand i l-am pus pe birou... s-a rastit la mine ca la o sluga zicand doar "ta bort, ta bort !" gesticuland nervos cu mana... M-a speriat si dezamagit in acelasi timp provocandu-mi plansul... I-am spus ca a fost doar dorinta de a o ajuta... Si am incetat sa mai vb cu ea... |
Nu-mi spune ca ai fi facut acelasi lucru in Romania, daca ai fi fost chiar la inceput intr-o firma, ca nu-mi vine sa cred.
E amabil, dar stii cum e, esti tu mama ranitilor sa trebuiasca sa faci pe medicul ad-hoc? Lasa-i in pace, cum am mai zis, e greu sa gasesti persoane compatibile de a petrece timp impreuna, asa ca nu merita sa te chinui cu toata lumea asa. 99,9% din orice societate ar fi, nu vor stii sa aprecieze. _________________ Marius-Petru Stanica |
|
| Sus |
|
 |
Elena Senior

|
Trimis: 09/07/2007 18:42 Titlul subiectului: |
|
|
[quote="mstanica 99,9% din orice societate ar fi, nu vor stii sa aprecieze.[/quote]
Sa stii ca de cand ma stiu incerc sa ajut chiar daca nu mi se cere... 99,9% nu mi-au refuzat ajutorul... Ce vreau sa stii e ca o fac din instinct, din omenie fara sa astept sa fiu rasplatita cu laude, aprecieri... Dar aceasta batrana norvegiana m-a uimit cu brutalitatea raspunsului ei cand ar fi putut spune doar "multumesc dar iau medicamente"...
In fine, din cauza ca am imbatranit si mi-am mai pierdut din energia pe care o aveam inainte in exces, din cauza ca prea multi au profitat de "bunatatea" mea (ultimul roman "serios" din Cluj mi-a furat 12.000 kr chiar daca i-am oferit mancare si cazare cateva luni) facandu-ma sa-mi fie teama de oameni, m-am linistit acum! Si asta ii sfatuiesc sa faca pe toti cei cu tendinte de a-si ajuta semenii: linistiti-va! Consumati-va energia doar pentru voi.... _________________ Orice gand, orice sentiment, orice fapta buna sau rea, se inregistreaza in voi |
|
| Sus |
|
 |
brodeaga Membru 3

Data inscrierii: 14/Feb/2007 Mesaje: 142 Localitate: vagauna tiganeasca, OSLO
|
Trimis: 10/07/2007 20:17 Titlul subiectului: |
|
|
| Elena a scris: | | [quote="mstanica 99,9% din orice societate ar fi, nu vor stii sa aprecieze. |
Sa stii ca de cand ma stiu incerc sa ajut chiar daca nu mi se cere... 99,9% nu mi-au refuzat ajutorul... Ce vreau sa stii e ca o fac din instinct, din omenie fara sa astept sa fiu rasplatita cu laude, aprecieri... Dar aceasta batrana norvegiana m-a uimit cu brutalitatea raspunsului ei cand ar fi putut spune doar "multumesc dar iau medicamente"...
In fine, din cauza ca am imbatranit si mi-am mai pierdut din energia pe care o aveam inainte in exces, din cauza ca prea multi au profitat de "bunatatea" mea (ultimul roman "serios" din Cluj mi-a furat 12.000 kr chiar daca i-am oferit mancare si cazare cateva luni) facandu-ma sa-mi fie teama de oameni, m-am linistit acum! Si asta ii sfatuiesc sa faca pe toti cei cu tendinte de a-si ajuta semenii: linistiti-va! Consumati-va energia doar pentru voi....[/quote]
Asa sunt romanii, doamna numai de prostii se tin. Mai ales tiganii romani .  |
|
| Sus |
|
 |
AdBot Robotelul cu reclame
Ce este AdBot ? Click aici
|
Trimis: 25/05/2012 22:34 Titlul subiectului: AdBot |
|
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|